Kindelmanné Erzsébet asszony hagyatékából - képekkel

Kategória: Szeretetláng Megjelent: 2023. július 14. péntek

Amikor Kindelmanné Erzsébet asszony elhunyt 1985-ben Törökbálinton, személyes tárgyai két cipősdobozban voltak - ezeket egy kis vitrinben őrizzük a Szeretetláng kápolna sekrestyéjében (lásd első képet). Ezek között van a kis imafüzete is (2. kép), aminek az utolsó oldalára - talán egy lelkiismeret vizsgálat, bűnbánat alkalmával -, felírt nyolc szót, nyolc bűnös hajlamot, amit felfedezni vélt magában (3. kép).

Erzsébet asszony önmagával szembeni szigorúságát és a legkisebb rosszal szembeni komoly küzdelmét, de mély önismeretét is mutatja, hogy miket írt fel. Gondolhatjuk, hogy ez a szinte túlzott szigorúság, amivel önmagát nézi, talán aggályos lelkületről is tanúskodik, de én azt hiszem, hogy nem annyira erről van szó, hanem inkább arról a kíméletlen őszinteségről, amelyikkel a legkisebb porszemet sem akarja megtűrni a lelkében és küzd, hogy minden téves, rossz lelki hajlam gyökerestül kiirtódjon belőle. Jó példa ez előttünk is...

A nyolc szó: hitetlenség (írja Erzsébet asszony, aki különben hatalmas hittel és erővel viszi előre a rá bízott művet), állhatatlanság (miközben épp a lelki napló tanúskodik állhatatos küzdelméről), bizalmatlanság, restség (írja az az asszony, aki gyermekei után elvállalja unokái felnevelését is, helytáll a munkahelyén és a templomi szolgálatokban is), önteltség, tettetés, erőszak, önzés.

Mit is tehetnénk ehhez hozzá? Bárcsak mi is ilyen komolyan vennénk az életszentség útján való járást! (Sipos Gyula)