Harsonás érdi tanodások és egyéb történetek

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2018. április 24. kedd

Szombaton Érden a Művelődési Házban a tanodába járó gyerekek a Bólyai Általános Iskola gála napján léptek fel. Ez nagy esemény volt, annál is inkább, hogy a Szinfónia Alapítvány évek óta szeretett volna Érden zenét oktatni azoknak a gyerekeknek akiknek a szülők nem tudnak hangszert venni és nem tudnak az oktatásért fizetni.

Az Érdi Tanoda Egyesület biztosította működésüket, azzal, hogy nálunk van a működési helyük és az iskolákkal való kapcsolatunkból eredően beengedik az iskolába - igaz nem mindegyikbe, csak oda ahol van bátorsága az igazgatónak -, mert a Tanügy nagy úr.
Ma már kb. 60 gyerek fújja naponta a fúvós hangszereket és dobol.
Szombaton a tanodások és még másik kb. 40 gyerek lépett fel a színpadra először. Egyen pólóban voltak, volt olyan apróság, akinek a póló a térde alá ért.
A karmester Kimel Tamás  – aki egyébként törökbálinti –, fantasztikusan egyben tartotta a csapatot. A nézőtér zsúfolásig telve volt. Amikor a „Legyetek jók, ha tudtok” című számot játszották a Néri Szent Fülöp filmből véve, együtt tapsolt a zenével mindenki –nagy siker volt! (Ezek a gyerekek az elmúlt évben, novemberben vettek először a kezükbe hangszert!)
Egy másik eset kapcsán is azt tapasztaltam Isten nem hagyja el az ő szegényeit.
Egy kisfiú nehéz háttérből jön hozzánk is és az iskolába. Mi hetente egy napra kikértük az iskolából, amikor csak vele foglalkozik egy tanár, reggeltől. Ebben van tanulás, játék, lelki program. A gyerek most önszántából vasárnaponként a Teréz anya közösségében lévő misére is jár, ahol ministrál. Az tapasztaltuk, hogy a szociális hátrányok mellett szükség lenne számára egy kivizsgálásra is, mert tartósan nem tud nyugodt lenni. Természetesen a szülő nem akart vizsgálatot, maga is érzi a tehetetlenséget –a többi gyermekével is nagy problémák vannak -, aztán egyszer csak az anyuka és a gyermek kérte, hogy mégis legyen egy szakmai vizsgálat. Ettől elsősorban a zaklatott idegállapota okaira szeretnénk fényt deríteni, mert jó értelmi képességű alapvetően. Nagyon hálás vagyok, hogy a szülővel és a gyerekkel összhangban vagyunk a jövőt illetően. A szülő ilyen esetben ellenséges szokott lenni, de ezt Isten is akarja. (Minden gyerek személyes gondozást igényelne.)
Isten olykor másképp működik, mint ahogy mi szeretnénk, de ha visszatekintünk látható, hogy nem hagyja el az övéit...
Tarnóczi  Mária