Az Érdi Tanoda szervezésében nyári tábor cigány gyerekkel

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2017. július 06. csütörtök

Az elmúlt héten a Tanoda érdi házában az első gyerekekkel teli napokat éltük meg. Igen sok szervezést igényelt, mert egy üres házat kellett felszerelni alvásra, főzésre, étkezésre, de hála Istennek sikerült. Két csoportból tevődtek össze a gyerekek. Egyfelől a Szinfónia  Alapítvány  - alapfokú  zenei képzésben részt vevő szociálisan hátrányos, főként cigány gyerekek – pécsi csoportja,  másfelől az érdi gyerekek néhány szülővel, így naponta 40 fővel számoltunk.

Önkéntes segítők biztosították a tábor zavartalan  működését. Hankovszki Béla atya vállalta a főzést, adományokból lehetett biztosítani az ebéden kívüli étkezést és utazást. Természetesen azok a családok ahonnan a gyerekek jöttek, nem tudtak anyagilag hozzájárulni a kiadásokhoz.
Az első nap az ismerkedésé volt, ahol az érdi és pécsi gyerekek hangszerben és játékban próbáltak több kevesebb sikerrel összehangolódni. A további napokban aztán már gördülékenyen ment a barátkozás, azt is hallottam, hogy az elmúlt évek táborozásához képest ez volt a legjobb.
A programban volt egy 6 órás gyalogtúra, amit az ebben járatos a gyermekjóléti szolgálatban részt vevő Kiss Sándor vezetett - ő egész nyáron hetente viszi túrázni az érdi unatkozó gyerekeket – a túrához nem szokott cigány gyerekek nagyon kitartóan végig csináltak.
Az egyik napon a Velencei tóra mentek, vonattal, nagyon élvezték az utazást és a szabadstrand szabadságát.
A pécsi gyerekek fúvós hangszeren játszanak az érdiek gitároznak, de nagyon megbarátkoztak a fúvós hangszerekkel, ami azért is jó mert a Tanodában is fúvós oktatás lesz szeptembertől.
A tábor záró estjén a pécsiek koncertet  adtak a segítőknek és a Tanoda támogatóinak. A vacsora után az érdiek zenéltek gitárral, szintetizátorral, mandolinnal, ők zenetanár nélkül tanultak meg hangszeren játszani őseiktől.
Jó hangulatú volt a tábor gyerekeknek és segítőknek egyaránt. Nem volt kezelhetetlen gyerek ahogy ezt a cigány gyerekekről tartják, aranyosak, kedvesek voltak. Hálát adok Istennek az ilyen fáradságos, de csodálatos kalandokért.
Tarnóczi Mária