Az Érdi Tanoda megkezdte működését

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2017. szeptember 04. hétfő

Magyarországon  kb. 300 tanoda van, de a működésükhöz a forrás eseteleges. Vannak, akik pályáztak és nyertek 2 évre, aztán megint pályáztak és nem nyertek. A tanodákkal az oktatási törvény szerint az iskoláknak fel kell venni a kapcsolatot, együtt kell működni.  A  törvényalkotók  már felismerték, hogy nem lehet azonos módon oktatni a hátrányos és nem hátrányos gyerekeket. Nagy igény van a tanoda rendszerű oktatásra, de kevesen vannak abban a helyzetben mint az érdiek, hogy civil támogatással működhessenek.

Nyáron felkerestük az iskolákat, majd minden családot ahol a gyermeknek pótvizsgát kellett tenni augusztusban. A kapcsolatépítés fontos,  hogy  megtaláljuk egymást, hisz szeretné mindenki - szülő, gyerek, pedagógus -,  hogy ne kelljen osztályt ismételni.
Minden előzetes tapasztal nélkül kezdtünk hozzá, berendezésünk is alig volt, innen onnan szedtünk össze székeket, asztalokat. A gyerekek rendben 9 órakor megérkeztek. Voltak, akik nyitás előtt 1 órával már vártak bennünket a kapuban. Először tisztáztuk éhesek-e . Készítettünk olyan reggelit, amiről azt gondoltuk otthon csak nagyon ritkán kapnak.
Naponta 22 gyerek jött és 10 pedagógus, jó volt látni, hogy minden szobában tanulás folyik.
A tanulás után megebédeltettük őket Béla atya által főzött ebéddel. Akinél gondoltuk, hogy a családnak otthon jól jönne egy kis hozott ebéd annak csomagoltunk.
Délután összeültünk és megbeszéltük, hogy haladnak a gyerekek és az volt az általános vélemény, hogy  érthetetlen, miért állnak bukásra ezek a gyerekek, mert lehetett velük dolgozni, értelmesek voltak. Talán mert igénylik a személyességet. Természetesen érthető, hogy  30 gyerekkel nem lehet úgy dolgozni mint 3-5 el.
Most, hogy megvoltak a pótvizsgák elmentünk az iskolákba érdeklődni – persze a gyerekek is bejöttek -, és az volt a vélemény, hogy nagyon felkészültek voltak és mindenki átment, jó volt őket vizsgáztatni.
Köszönjük az önkénteseinknek a sok segítséget, és a Mennyei Atyának, hogy gondoskodik a gyerekekről, azóta is sok tanszer felajánlással amit kaptunk és kapunk.
Időközben a Szinfónia program is beindul ami a Tanodában is és az iskolákban is működni fog, amelyik gyerek szeretne zenét tanulni, lesz rá módja.
Most készülünk az iskolaévre az iskolákkal karöltve. Már most tudjuk, hogy legalább 10 magántanulónk lesz. Ezen kívül lesznek azok, akik a délelőtti iskolai tanítás után jönnek korrepetálni hozzánk. Sikerült a Kalyi Jag budapesti roma szakiskolával egyezséget kötnünk, a túlkoros 8 általánost be nem fejezőket mi felkészítjük, ők pedig levizsgáztatják. De lehetséges az is, hogy a 8 általános elvégzése után szakmára is felkészítjük, majd ők levizsgáztatják.
Hálát adok Istennek, hogy egyengeti az utunkat ebben a szolgálatban.
Tarnóczi Mária