Kormánykritikus püspököt tartóztattak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 21. vasárnap

Gyűlöletkeltés vádjával letartóztatták Rolando Álvarez kormánykritikus püspököt Nicaraguában – derült ki a matagalpai egyházmegye közösségi médiában pénteken megosztott bejegyzéséből. A püspököt az elmúlt két hétben több pappal együtt házi őrizetben tartották. Az Álvarez püspök által vezetett egyházmegye pénteken számolt be arról, hogy a rendőrök hajnalban rontottak be a püspök otthonába, ahonnan „erőszakos csoportok szervezése és a lakosság elleni gyűlöletkeltés” vádjával vitték el.

A Vatican News hírportál a múlt héten számolt be arról, hogy a Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai hatóságok múlt héten mind az öt, Álvarez püspök által irányított rádióállomást megszüntették. Álvarez tiltakozott a döntés ellen, de a helyi távközlési hatóság indoklása szerint a rádióállomások nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel, holott a püspök maga nyújtotta be őket.
Rolando Álvarez az egész egyház képviselőjeként a politikai vezetés össztüze alá került, mert már több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek. Pablo Cuevas, a Nicaraguában működő Állandó Emberi Jogi Bizottság nevű független szervezet ügyvédje elítélte a püspök letartóztatását, de hangsúlyozta, hogy az eset egyáltalán nem meglepő. „Megtörtént az, amiről egyértelmű volt, hogy meg fog történni: Álvarez püspök önkényes és sértő letartóztatása” – fogalmazott Cuevas.
Ortega elnök kormánya eltökélten igyekszik elhallgattatni azokat, akik eltérő vagy kritikus véleménnyel vannak a vezetésről vagy az ország jövőjéről. A nicaraguai kongresszus ezernél is több független civil szervezetet számolt fel, de az elmúlt egy évben tucatszámra tartóztatták le az ellenzéki politikusokat is az országban.
(index.hu)