Új hidegháborútól óvja a világ vezetőit Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 05. szombat

Egy új hidegháború kialakulásának elkerülésére szólította fel Ferenc pápa a világ vezetőt, elsősorban az orosz-ukrán háborúra hivatkozva. Szerinte „két szörnyű világháború után, egy hidegháború után, amely évtizedekig bizonytalanságban tartotta a világot, a világ minden részén katasztrofális konfliktusok zajlanak, és a vádaskodások, fenyegetések és elítélések közepette továbbra is egy kényes szakadék szélén állunk, és nem akarunk lezuhanni”.

Hozzátette: „Meglepő paradoxon, hogy miközben a világ lakosságának többsége egységesen ugyanazokkal a nehézségekkel néz szembe, súlyos élelmezési, ökológiai és világjárványválságoktól, valamint egyre botrányosabb globális igazságtalanságtól szenved, néhány hatalmasság elszánt harcba keveredik a pártérdekekért, felelevenítve az elavult retorikát, újratervezve a befolyási szférákat és szembeállítva a blokkokat”.

Ferenc pápa Bahreinben vesz részt egy nemzetközi találkozón, ahol többek között muszlim vallási vezetőkkel tárgyal az egyházak közötti szorosabb együttműködésről. Ahogy korábban, úgy most is felszólította az Ukrajnában harcoló feleket, hogy minél gyorsabban kezdjenek béketárgyalásokba.
(CNN)