Nagy siker lett a Magyar Zene Háza

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. november 13. vasárnap

Mára több mint 800 ezren jártak a Zene Háza épületében, amely alig 10 hónap alatt több rangos nemzetközi díjat is bezsebelt. Programok és jövő évi terveik:

Tíz hónapja nyitott meg a Magyar Zene Háza, az intézmény pedig számot vetett eddigi működéséről. Közleményük szerint az elmúlt kevesebb mint egy évben több mint 800 ezer ember fordult meg náluk, több mint 500 programjuk volt, kiállításaik folyamatosan telt házasak, és az épület több díjat is bezsebelt.
Akik eddig nem jutottak el a Városliget aranyszínű ékkövébe, vagy csak visszavágynak, azok a következő hónapokban sem maradnak újdonságok nélkül. Az adventi időszakban Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg korabeli polifonikus kórusművek kíséretében a Hangdóm 180 fokos vásznán, majd a gyerekeknek szóló első program, Berg Judit Lengemeséje kel életre.
A jövő év elején, januárban megnyílik a magyar poptörténet eddigi legátfogóbb tárlata az időszaki kiállítótérben, emellett több száz új koncert avatja be a látogatókat a legkülönfélébb műfajokba. A felfedezést segítik a mai naptól kapható bérletek is.
A Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás a jövőben utazó kiállításként járja majd az országot. A lengék és harácsok legújabb nádtengeri kalandjait Fejér Simon hangszerei és dalai kísérik 32 hangszórón a Hangdómban.
Az első év tapasztalataiból sokat tanultunk, de a jövőben is nagy terveink vannak. Az egyik, folyamatban lévő programunk például a házban az esélyegyenlőség még szélesebb megteremtése. Azon dolgozunk, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek vehessen részt a foglalkozásainkon, kiállításainkon – mesélte Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója.
A jövő évtől az intézmény zenepedagógiai programjainak 10 százaléka látás- és hallássérült iskoláscsoportok fogadására készül, a gyerekek speciális pedagógiai foglalkozásban részesülnek. További célkitűzés, hogy a kiállítások hangrendszerében erre külön audionarrációs sáv kapjon helyet, de a honlap képernyőolvasó funkciója is kialakítás alatt van.
Szakmai partnerekkel is folyamatosan keressük az együttműködéseket, a Hangdóm különlegesen összetett hangtechnikai megoldása például nagy lehetőséget jelent a szakmai képzésekben. A MOME és a Zeneakadémia tantervbe illesztett órái mellett jövőre a Berlini Művészeti Egyetem hallgatói mesterképzés keretében vehetnek részt egy kurzuson a Dómban – mondta Horn.
Ám a fent említetteken felül még rengeteg programot jelentettek be:
   A jövő év első negyedévében izgalmas válogatással készülnek a zenei szerkesztők: fellép az elektronikával is flörtölő együttes, a kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, a Gas néven is ismert minimáltechno-kulcsfigura, Wolfgang Voigt, de több, rég nem látott legendás zenekarnak is helyszínt ad az intézmény az év elején: itt tér vissza a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet, majd a nemzetközileg is egyedülálló sámánrockbanda, a Vágtázó Halottkémek is. A Zene Háza ünnepi alkalmak helyszíne is: 33. születésnapját celebrálja a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkhősökkel kiegészülve emlékezik az 50 évet jubiláló Muzsikás, és a Liget 100 koncertsorozat nyitóeseménye is meghallgatható az Accord Quartet előadásában.
    Társművészetekkel találkozhatnak többek között a Felefánt koncertjén, Méhes Csaba pantomimművész segítségével az Orient Expresszel tehetünk zenei utazást Párizstól Velencéig, Senáék shakespeare-es szupergrupja pedig Nádasdy Ádámmal egészül ki. Izgalmas zenekar a Minka is, amely a Petőfi 200. évforduló kapcsán versfeldolgozásokkal készül. Különleges koncertekben is bővelkedik az első negyedév repertoárja: a finn Kamus Quartet zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Sainkho Namtchylak tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és itt ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is.
    Tradicionális zenében sem lesz hiány a következő időszakban: a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar Székelyföld emblematikus táncházas bandájával ad közös koncertet, míg Buza felé nézek én címmel egy mezőségi falu parasztasszonyainak elsöprő erejű énekét hallgathatjuk meg adatközlőktől.
    Folytatódnak a szabadegyetemi programok is: az „ország karnagya”, Tóth Árpád nagy sikerű Hangadó programja izgalmas részekkel bővül, sőt a jövő évi sorozatra már bérlet is váltható. Batta András, Miklósa Erika és Novák Péter közkedvelt műsora élő változatát, a Partitúra Live-ot láthatjuk az intézményben a jövő év elejétől, ez a zene és más művészeti ágak mentén csábítja a nézőket országos túrára. Batta András Szubjektív! címmel induló új sorozatában a közös zenehallgatás élménye mellé a szavakat hívja segítségül. Az interaktív improvizatív színház, a Momentán Társulat Zenei Rögvest előadása tele nevetéssel, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.
    A Multimédiás Könyvtárban jövőre is folytatódnak a szabadegyetemi előadások és filmklubbok, és Kádár-kori pop talk-show címmel az időszaki kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat kezdődik korabeli zenei szereplők részvételével.
    A családok körében jól ismert szombat délelőtti matinésorozat kiemelt programja az egyik legbulisabb gyerekzenekar, a Rutkai Bori Banda koncertje, de itt ismerheti meg a lelkes rajongótábor a Veronaki Zenekar legújabb albumát, a Tündérforgót is első alkalommal. Korcsoportra bontott, alaptantervhez illeszkedő népszerű iskolásprogramok mellett a jövő évben pedagógusok számára is tervez az intézmény, szakmai programokkal, valamint tematikus ismeretterjesztő zenei showcase-ekkel várja majd a résztvevőket.
(index.hu)