Madárszárnyakkal termel áramot a legötletesebb szélturbina

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 04. péntek

A madarak szárnycsapásaiból és a repülőgépek szárnykialakításából ihletődve terveztek teljesen újszerű szélturbinát egy német automatizálással foglalkozó cég mérnökei. A berendezés kis szélsebességnél is hatékony...

Ki mondta, hogy csak forgó lapátokkal, rotorokkal lehet hasznosítani a szél erejét? A Festo Kétszárnyú Generátornak (DualWing Generator) elnevezett berendezése egy függőleges tengelyre szerelt szárnypárból áll. A légáramlás fel-le mozgatja őket a tengely mentén. Amíg a felső két szárny felfele, addig az alsó kettő lefele mozog, majd fordítva. A tengely végéhez érve egy szervomotor fordítja meg a szárnyakat. Az ellentétes irányú mozgást egy bordásszíj szabályozza, a különböző forgómozgásokat a leginkább kerékpárokról ismerős szabadonfutók teszik egyirányúvá, majd egy második bordásszíj hajtja meg az áramot termelő generátort:

A cég állítása szerint a berendezés prototípusa folyamatosan termel áramot még alacsony szélsebesség esetén is, mert a rendszer önműködően alkalmazkodik a változó szélerősséghez a fel-le mozgás gyakoriságának, a kilengés mértékének és a szárnyak szögének változtatásával. A mérések szerint a turbina különösen a 14-30 kilométer/órás szélsebességnél hatékonyabb a kisebb méretű, hagyományos szélkerekekkel összehasonlítva – közölte a Festo, ami azért előnyös, mert Közép-Európában jellemzően gyengébben fúj a szél, mint a tengerpartokon. Laboratóriumi körülmények között 45 százalékos áramlástani hatékonyságot értek el vele, a z elméleti maximum 59 százalék lenne, tehát van még tér a fejlesztésre.

A fel-le mozgás mechanikai energiáját akár vízszivattyúk, légsűrítő berendezések működtetésére is fel lehet használni. A berendezés kis méretben is beválik – a prototípusnak 110 cm a szárnyfesztávja –, így akár háztetőkre is telepíthető, akárcsak egy meleg vizet termelő napkollektor. A cég viszont nem közölte, hogy a készülék mennyi áramot termelt mennyi idő alatt, és az is tény, hogy teljes szélcsendben természetesen leáll.

Csökken az árkülönbség

Ide kapcsolódó hír, hogy gyakorlatilag ugyanannyiba kerül a földgázzal hőerőművekben és a szélerőművekben termelt áram az amerikai Syracuse-i Egyetem (SU), a kaliforniai Irvine Egyetem és a Berkeley Egyetem közös kutatása szerint. Az információtudományi és közgazdász kutatók azt nézték meg, hogy mennyi a társadalmi költsége a hőerőművek szén-dioxid kibocsátásának az amerikai kormány egy minisztériumközi bizottságának számításai szerint,  és ez hogyan viszonyul a széllel termelt áram árához.

A kutatók figyelembe vették, hogy a palagáz-kitermelés miatt az USA-ban olcsóbb a gáz, de az ára nagyon sokszor változik a tőzsdén. Ezzel szemben szélenergia ára stabilabb, ott viszont a szélcsendek miatt keletkeznek extra költségek. Mindent figyelembe véve egy kWh áram széllel termelve 9,2 dollárcentbe, földgázzal termelve 8,85 dollárcentbe kerül (20,59 és 19,81 forintba) kerül, tehát az árkülönbség már nem jelentős.

(origo)