Az Iszlám Állam szexrabszolgáiról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 13. szombat

Egy 17 éves lány beszámolt arról, hogy milyen körülmények között tartják fogságban a jazidi nőket az Iszlám Állam (IS, korábbi nevén ISIS) szélsőségesei – írja a Telegraph. A lányt augusztus 3-án rabolták el Észak-Irakban, mobilon adott interjút a La Repubblica tudósítójának, aki a szüleitől kapta meg a számát.

A lány egyike azoknak a nőknek, akiket az Iszlám Állam harcosai Szindzsár városából raboltak el . A Szindzsár-hegységben most körülbelül 40 ezres jazidi kisebbség bujkál. Amikor az Iszlám Állam a város felett átvette az uralmat, rengeteg férfit megöltek. A helyzetet légi csapásokkal megoldani kívánó Egyesült Államok nemrég küldött 130 katonai tanácsadót a régióba, hogy közelről megvizsgálják a hónapok óta tartó humanitárius válságot.

Visszaadták a telefont

A nőrablásról (saját szavukkal: a szexrabszolgákról) a szélsőségesek a Twitteren maguk is beszámoltak. A 17 éves lány azt állítja, egyike a 40 még mindig fogva tartott lánynak, fogvatartói mindennap bántalmazzák őket. Azt mondta, egy Moszultól délre eső faluban tartják őket, és állandó szexuális erőszaknak vannak kitéve.
Szégyellem magamat azért, amit tesznek velem, egy részem meg akar halni, de közben reménykedem, hogy kiszabadulok, és újra megölelhetem a szüleimet – magyarázta a La Repubblica tudósítójának, hozzátéve, hogy fegyveres őrök vigyáznak rájuk, az ablakaikon rácsok vannak. Az újságíró mobilon érte el, a számot a lány szüleitől kapta meg, akik egy menekülttáborban élnek. Elmondta: először elvették a telefonjaikat, de később meggondolták magukat, és visszaadták, hogy elmondhassák a külvilágnak, hogy bánnak velük.
Kinevetnek minket, mert azt hiszik, legyőzhetetlenek. Azt mondták, mondjuk el részletesen a szüleinknek, mit tesznek velünk, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak. Szívtelenek, még a kisgyerekes anyáknak sem kegyelmeznek me.– mondta, és arra is kitért, hogy a foglyul ejtett lányok között van, aki még csak 13 éves. „Van olyan lány köztük, aki már meg sem szólal” – tette hozzá. Elmondta: az épület legfelső emeletén erőszakolják meg őket, három külön szobában, van, hogy naponta akár háromszor különböző férficsoportok.

Hadizsákmány vagytok, mint a kecskék

„Úgy bánnak velünk, mint a rabszolgákkal, megvernek és megfenyegetnek, ha ellenkezünk. Sokszor azt kívánom, bárcsak agyonvernének. Ha túlélem is, nem tudom, hogy fogom tudni kitörölni ezt a fejemből” – mondta. Az erőszaktevőkről annyit tudott elmondani, hogy vannak köztük szíriai harcosok és öregek is.
Hiába kérték az őröket, hogy lőjék őket agyon, csak annyit mondtak, hogy mivel hitetlenek, az ő tulajdonuk lettek, mint a hadizsákmány, „mint a piacon vett kecskék”. A lányok abban reménykednek, hogy a pesmerga néven ismert iraki kurd milícia megmenti őket. „Tudjuk, hogy az amerikaiak bombáznak, remélem, sietnek és kiűzik őket, nem tudom, meddig tudjuk elviselni, ami történik” – mondta.
A lány hallott keresztény szexrabszolgákról is, de kizárólag jazidi lányokkal és nőkkel van összezárva, mindannyian szindzsáriak.
A jazidi egy kurd nyelvjárást beszélő népcsoport, a vallási kisebbség tagjai már Szíriából is tömegesen menekültek el, most pedig Irakban is sokuknak el kellett hagyniuk az otthonukat. A jazidiakat a szunnita szélsőségesek „sátánimádóknak” tartják. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is.

Amnesty International: Etnikai tisztogatás folyik

Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzájuk. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabiloni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a zoroasztrizmus, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. A közösség jelenleg három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben.
Az Iszlám Állam „szisztematikus etnikai tisztogató hadjáratot” folytat Irak északi részén, ahol egyebek közt tömeges kivégzéseket hajt végre – írta az Amnesty International. Az emberjogi szervezet a túlélők tanúvallomásait idézve azzal vádolja az Iszlám Állam dzsihadistáit, hogy háborús bűncselekményeket, tömeges kivégzéseket és emberrablásokat hajtanak végre a keresztények, a síita türkmének és a jazidiak ellen.
Brutális hadjárata keretében az Iszlám Állam haláltáborokká változtatta Szindzsár vidéki térségeit (...), arra törekedve, hogy eltüntesse minden nem arab és nem szunnita muzulmán kisebbség nyomait – írta elítélő nyilatkozatában az Amnesty. A két legsúlyosabb tömeggyilkosságot augusztus 3-án és 15-én követték el Kiníja és Koso falvakban
(index.hu)