Háborút indítanak a pápa ellen?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 04. szombat

"Egyes bíborosok doktrinális háborút akarnak, és ennek célpontja valószínűleg Ferenc pápa” - állította Walter Kasper bíboros az olasz Il Mattino című lapnak adott nyilatkozatában. Kasper szerint a konfrontációt az októberi rendkívüli püspöki szinódusra időzítették, és szervezői között olyan „nehézsúlyú” egyházi vezetők találhatók, mint Angelo Scola milánói bíboros, a kanadai Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa és George Pell ausztráliai kardinális, aki a Vatikán Gazdasági Titkárságát vezeti. Mindhárman a pápaesélyesek közé számítottak a legutóbbi konklávén, ezért vannak, akik szerint akár egyházszakadásig is eljuthat a vita, ha a pápa nem enged reformterveiből.

A konfliktus alapja látszólag egy teológiai kérdés, nevezetesen, hogy megáldoztathatók-e azok a katolikus hívők, akik elváltak, majd újraházasodtak. Ferenc pápa azt szeretné, hogy az új kapcsolat ne lehessen akadálya az egyházi szentségekben való részesedésnek. Miközben az elváltak számára továbbra sem engedélyezné a második egyházi esküvő lehetőségét, a polgári újraházasodás lehetőségét már nem tiltaná. Jelenleg az ilyen – csak polgári – házasságot a katolikus egyház házasságon kívüli kapcsolatnak tekinti.
A pápa hasonló rugalmassággal áll hozzá az élettársi kapcsolatban élő hívőkhöz is. Ennek jele, hogy amikor szeptember közepén húsz jegyespárt adott össze a vatikáni Szent Péter-bazilikában, a házasulandók között több olyan pár is volt, akik hosszú ideje együtt éltek, sőt már gyermekeik is születtek.
A pápa álláspontját képviselte Walter Kasper bíboros idén nyáron megjelent, A család evangéliuma című könyve is. A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnökeként is tevékenykedő Kasper az egyházfő „előretolt bástyája” az egyházi reformok ügyében. Ferenc pápa idén februárban őt kérte fel nyitó előadónak, hogy vitaindítót tartson az újraházasodott katolikus hívőkkel szembeni gyakorlat megváltoztatásáról. A rendkívüli konzisztórium akkor nagy többséggel – 85 nem és alig 15 igen szavazattal – elutasította a reformokat.
Mindez nem vette el Ferenc pápa kedvét, hogy a kérdést újra napirendre tűzze az október 5-én megnyíló rendkívüli püspöki szinóduson, amelynek a családpasztorizáció lesz a fő témája. A katolikus egyházvezetők egy része kifejezetten ellenzi a tervezett reformokat, és ennek a szinódus előtt hangot is adnak. Október első napjaiban jelenik meg az a tanulmánykötet, amelyben a „rebellis” bíborosok és konzervatív teológusok tételesen kifejtik, miért elfogadhatatlanok számukra a pápa tervei.
„A Biblia és az egyházatyák nem támogatják a Kasper bíboros által javasolt gyakorlatot” – írják a Kitartani az igazságban – Házasság és áldozás a katolikus egyházban című kötet szerzői, akik hangsúlyozzák, hogy „a katolikus tanítás magának Jézusnak a tanításán alapszik”. Ez utóbbi kijelentés nem is burkoltan a pápa tévedhetetlenségét kérdőjelezi meg, miután úgy látják, hogy a katolikus egyház számára „súlyos teológiai és pasztorizációs nehézségeket” okozna, ha a keleti ortodox egyházakhoz hasonlóan elfogadnák a válás és újraházasodás gyakorlatát.
A tanulmánykötet szerzőinek névsora azt jelzi, hogy a pápának komoly ellenzéke lesz az októberi szinóduson. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, hogy az egyházfőt kifejezetten „ellenséges légkör” övezi a Vatikánban, ami hozzájárult ahhoz, hogy Ferenc nemrég utalt rá, nem számít arra, hogy pápasága hosszú ideig fog tartani.
Külön fricska a jezsuita Ferenc számára, hogy a könyvet a jezsuita rend alapítójáról elnevezett Ignatius Press kiadó jelenteti meg, amely korábban XVI. Benedek műveit gondozta. Az „ellenkönyv” szerzői Gerhard Müller német bíboros, az egyház doktrínáját felügyelő Hittani Kongregáció prefektusa, akit XVI. Benedek nevezett ki, Raymond Leo Burke amerikai bíboros, az Apostoli Szignatúra legfelsőbb bíróságának prefektusa, Walter Brandmüller német bíboros, a Történettudományi Pápai Tanács elnöke, Carlo Caffarra bíboros, bolognai érsek, II. János Pálhoz közeli teológus és Velasio De Paolis olasz bíboros, a gazdasági prefektúra elnöke, a Krisztus Légiója Kongregáció pápai megbízottja. További négy tudós írása egészíti ki a kötetet, amelyet Robert Dodaro, a római Augustinianum Patrisztikai Intézet igazgatója állított össze.
Kasper bíboros sértődötten reagált a kritikák hírére. „Azt állítják, hogy ők tudják, mi az igazság, de a katolikus doktrína nem lezárt rendszer, hanem élő tradíció, ami folyamatosan fejlődik” – mondta a kardinális az Il Mattino című lapnak, kifogásolva, hogy „bíboros testvéreim közül senki nem beszélt velem, miközben én kétszer is egyeztettem a Szentatyával. Mindent megbeszéltünk, mit tehetnék ennél többet? Egy bíborosnak nincs más választása, mint hogy a pápa mellett áll”. Kasper szerint a belső támadásoknak nyilvánvalóan nem ő a valódi címzettje, hanem „valószínűleg a pápa”.
A könyv megjelenése alighanem csak a háború kezdete, mert George Pell bíboros a La Crux című lapnak kijelentette: „Minél előbb egyértelművé válik, hogy nem lehetséges alapvető doktrinális és pasztorizációs változásokat hozni az egyházban, annál kisebb lesz az a mély csalódás, amit ezeknek a (reformoknak) híre kiváltott.” Carlo Caffarra bíboros szerint pedig a pápa reformja – a jelenlegi tilalmak feloldása – „a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok legitimálásához vezetne, és aláásná a házasság szentségéről és feloldhatatlanságáról szóló tanítást”.

(hetek.hu)