Újabb koporsószeg a darwini származástörténetbe

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 22. csütörtök

Franciaországban, egykor a neander-völgyiek által lakott területen találtak csontokból készült, többfunkciós szerszámokat a Montreali Egyetem kutatói – ez azért meglepő lelet, mert eddig úgy gondoltuk: a neander-völgyiek nem voltak olyan fejlett eszközkészítők, mint elődeink.

A leleteket Franciaországban, a Grotte du Bison lelőhelyen, Arcy-sur-Cure-ben találták. „Ez az első eset, hogy multifunkcionális csontszerszámot találunk ebből az időszakból. Ez azt bizonyítja, hogy a neander-völgyiek megértették a csontok tulajdonságait, és képesek voltak szerszámként használni ezeket: e tulajdonságokat legtöbbször a Homo sapiensszel azonosítják” – nyilatkozta Luc Doyon, az egyetem régészeti tanszékének kutatója, aki maga is részt vett az ásatásokban.

A rejtélyes neander-völgyiek
A neander-völgyiek Európában és Nyugat-Ázsiában 250-28 ezer évvel ezelőtt éltek. Az, hogy rendszertanilag pontosan hová is tartoznak vitatott. Egyes vélemények szerint az emberfélék kihalt fajáról beszélünk, mások szerint pedig a neander-völgyiek beolvadtak az északabbra hatoló Homo sapiensbe, és létrehozták az úgynevezett paleoeuropid rasszot.
A mai európai emberekben mérhető százalékban, azaz 1 és 4 százalék közötti arányban megtalálható a neander-völgyiek génállománya, és ez közös ősre is utalhat, nem csak keveredésre.

Az alulértékelt emberfaj
Arról is vita folyik, hogy a neander-völgyiek használtak-e csonteszközöket ugyanúgy, mint a cro-magnoni társaik. A huszadik század nagy részében elfogadott tény volt, hogy a neander-völgyiek nem voltak képesek megmunkálni és szerszámként használni a csontot, viszont az elmúlt húsz évben kibontakozni látszik mindennek az ellenkezője: egyre több olyan lelet lát napvilágot, amely arra utal, hogy a neander-völgyiek mégis ismerték a csonteszköz készítés technikáját.
„A felfedezésünk hozzájárul annak az elméletnek a megerősítéséhez, hogy a neander-völgyiek csonteszközöket használtak, és jobb rálátást ad az emberi viselkedés evolúciójára is.” – nyilatkozta Doyon.

Rénszarvasból praktikus eszköz
A szóban forgó csonteszköz egyébként egy felnőtt rénszarvas bal combcsontjának része volt, és nagyjából 55 és 60 ezer éve készíthették. Azt tudjuk, hogy az eszközt kővel formálták meg, és az utolsó simításokat valamiféle kaparóval végezték rajta.
„Az eszköz jelenléte egy olyan helyen, ahol bőven van kőszerszám készítésére is lehetőség azt mutatja, hogy a neander-völgyiek ügyesen felhasználták a vadászat után megmaradt csonttöredékeket, és eszközzé faragták azokat” – mondta Doyon. –„Ez a felfedezés lecsökkenti a távolságot a két faj vagy alfaj között, mivel így már nem mondhatjuk, hogy egyik sokkal fejlettebb volt, mint a másik” – kommentálta a felfedezés jelentőségét a szakember.
(origo.hu)