Az Audi vízből és szén-dioxidból állít elő dízelbenzint...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 28. kedd

Az Audi az első nagy megrendelő a német Sunfire által kifejlesztett berendezésre, amivel vízből és szén-dioxidból lehet dízelt előállítani.

A módszer az 1925-ben kifejlesztett Fischer-Tropsch-eljárásra épül, melyben először alkotóelemeire bontják a vizet, a légkörből vagy erőművekből kinyert szén-dioxidot pedig szénmonoxiddá alakítják át. Az így kapott dihidrogén (H2) és szénmonoxid (CO) molekulákat magas hőmérsékleten és nagy nyomáson összekeverik, és a végén olyan folyadékot kapnak, amit dízellé tudnak finomítani.

A módszer hatásfoka igen magas, körülbelül 70 százalékos, és a szintetikus üzemanyagban nem találunk szennyező anyagokat, például ként. Az Audi kipróbálta az e-dízelnek is nevezett anyagot, amit önmagában vagy hagyományos dízellel keverve is bele lehet tankolni az autókba.

 

A drezdai kísérleti üzemben csupán 160 liternyi e-dízelt állítanak elő naponta, de ha igény van rá, növelni tudják a kapacitást.

Johanna Wanka, Németország oktatási és kutatási miniszterasszonya úgy látja, hogy a szén-dioxid alapanyagként való használata nagy mértékben hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és a zöld gazdaság alapja lehet.

(index.hu)