Egyre több ételadomány-gyűjtő ládát helyeznek ki a szegények megsegítésére

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. április 29. szerda

Az általunk is bemutatott pécsi irgalmasrendi kezdeményezés hatására egyre több településen döntenek úgy, hogy a rászorulókat e különleges módon segítik hozzá a napi betevőhöz.


Sopronban, Székesfehérváron, Szigetszentmiklóson, Szegeden és Szigetváron is van már kültéri ételes doboz, amelybe bárki beteheti ételadományát.

A székesfehérvári Rákóczi utcai Jézus Szíve-templom kerítésén április eleje óta található meg az ételosztó kisház – számol be a Fejér Megyei Hírlap Online. Az ötlet a plébániai képviselő-testület elnöke, Elbert János fejében már mintegy egy évtizede megszületett, de csak most valósulhatott meg.

„Azt szerettük volna elérni, hogy a nagy szegénységben élők ne a szemeteskukákból szedjék ki maguknak a táplálékot vagy a maradékokat, hanem kulturált módon jussanak hozzá” – mondta a kezdeményezés céljáról Elbert János. A székesfehérváriak azt tervezik, hogy hűthetővé teszik a gyűjtőládát, hogy a nagy melegben se romoljanak meg benne az ételek. Kiss János plébános örömmel állt a kezdeményezés mellé. Tapasztalataik szerint változó, hogy mit raknak a jótékonykodók a kisházba. Van, hogy készétel várja a szegényeket, van, hogy tartós élelmiszer.


A pécsi ötlet alapján döntöttek úgy a sopronkövesdi Bonotec-Hungary Kft. munkatársai, akik remek baráti közösséget is alkotnak, hogy elkészíttetik és felszerelik Sopronban az első ételdobozt a Szent György-plébánia kapualjában – közli a Cyberpress.

A televízióban figyeltek fel a pécsi példára, beszélgettek róla, majd az elhatározást tettek követték. A Szent György-plébániával egyeztetve, ahol az ötletet jónak találták és vállalták a későbbi működtetést, neki is láttak a kivitelezésnek. Elkészítették, majd a felszerelést követően rögtön fel is töltötték az ételszekrényt, mely így azonnal „enni adott”. A fémszekrénybe lehetőség szerint kis – nem romlandó – élelmiszercsomagokat várnak a kezdeményezők.


A Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium 13. c osztályos tanulói a Facebook közösségi oldalon adtak hírt róla, hogy a pécsi Morvay Imre Pio atya példáját követve ételládával segítik a rászorulókat.

„Néhány hónappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a minket körülvevő rengeteg megpróbáltatás ellenére jótékonykodunk kicsit. A suliból hazafelé menet sok diák ráeszmélt, hogy mennyi rászoruló ember él városunkban, akiknek olyan megpróbáltatás hozzájutni a napi élelmiszerekhez, mint nekünk felkészülni az érettségire. Mivel mi is örülünk tanáraink segítségének, így a nehéz helyzetben élő családok, munkanélküliek és fiatalok is segítséghez juthatnak a suliudvarunk hátsó kerítéséhez kihelyezett zöld élelmiszertartó ládánkból. Osztályunk a pécsi plébános ötletét alapul véve indítványozta a tároló megépítését és kihelyezését az éhező környékbeli emberek számára. A ládába mindenki beteheti megmaradt szendvicsét, vagy tartós élelmiszert adományozhat a rászorulóknak, de kérjük azokat, akik a tárolóba bármit is betesznek, hogy ügyeljenek az ételek minőségére és romlandóságára. Ezzel jót tehetünk a körülöttünk élőknek és saját magunknak egyaránt. Bízunk benne, hogy a láda a jó célt fogja szolgálni” – írják a Facebookon.


„Ételt adok – ételt kapok.” Ezzel a felirattal helyeztek ki gyűjtőládát a szegedi rókusi templom udvarára civilek – tájékoztat a Délmagyar.hu. Az ötletet a pécsi kezdeményezés adta, melynek helyi megvalósítására létrehoztak egy Facebook-csoportot, összeadták a pénzt a költségekre, legyártották a ládát, majd Kretovics László, a Szent Rókus-templom plébánosa engedélyével elhelyezték a templom udvarán. Elsősorban gyárilag csomagolt tartós élelmiszereket várnak.

Morvay Imre Pio atya, a Betegápoló Irgalmasrend pécsi házfőnöke a sok rászorulót látva azon gondolkodott, hogyan tudna a leghatékonyabban segíteni. Több helyen látta, hogy reklámszatyorban ételt akasztanak a kerítésekre, így jött az ötlet, hogy eső- és hóálló ládát helyez a helyi irgalmasrendi kórház kerítésére. Ebbe ő maga három éve mindennap tesz kenyeret és tartós élelmiszert, de bárki hozhat a feleslegéből, és bárki el is veheti azt, amire szüksége van.


Az egyik közeli boltból mindennap elviszik az „Enni adok – enni kapok” feliratú ételládába a megmaradt péksüteményeket. Nem kell sokáig várni, hamar érkezik olyan rászoruló, akinek jól jön az étel.

A pécsiek többsége hallott már a ládáról. Pio atyát már több magyarországi településről is megkeresték, sőt egy osztrák jótékonysági naptárba is bekerült az ételláda fotója.

Fotó: Cyberpress, Koppán Viktor, Pécsi Egyházmegye, Kuklis István

Magyar Kurír