Három idézet a kreatív erőfeszítésekről és a lehetetlenről

Kategória: Eheti Megjelent: 2023. május 01. hétfő

A hétvége többek között Ferenc pápával telt – érdemes elolvasni a beszédeit! -, ma (hétfőn) a regionális karizmatikus találkozón vagyunk, hogy együtt legyünk Istennel és egymással, és hívjuk a Szentlelket, hogy újítsa meg a föld színét. Így most csak egy rövid Ehetit írok, három kis idézettel:

Az elsőt Ferenc pápa mondta, Schuman szavait idézve 1950-ből, a háború utáni európai integráció kezdeténél: „Az, amivel egy jól szervezett és életteli Európa hozzá tud járulni a civilizációhoz, elengedhetetlenül szükséges a békés kapcsolatok fenntartásához, mert a világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk.” (Schuman-nyilatkozat, 1950. május 9.).
Kreatív erőfeszítések! Kreativitásra van szükségünk, hogy az élet minden területére frissen és korszerű módon tudjuk az Örömhírt elvinni és Isten országát építeni – és mindezt teljes erőbedobással kellene végeznünk…
A második idézetet egy regényben olvastam: „A hajók biztonságban vannak a kikötőkben – de nem ezért készítették őket.” Ez igaz ránk is, azaz ki kell hajóznunk, még ha viharos is a tenger, és kérnünk az Urat, hogy legyen bátorságunk vízen járni…
A harmadik idézet még kamaszkoromból való, amikor még nagyon messze voltam a kereszténységről. Ezt a mondatot írtam fel a szobánk falára: „Csak a lehetetlen dolgokért érdemes küzdeni – ami nem lehetetlen, az nevetséges.” Ezzel a mondattal ma is tudok azonosulni, azzal a kiegészítéssel, hogy ma már tudom, hogy ehhez velünk van Isten is, a lehetetlenségek Istene, aki a lehetetlen dolgokat is lehetségessé és valóságossá tudja tenni.
Ahogy az egyszeri tanár mondta tanulójának, aki a rosszul sikerült dolgozata után azt kérte, mondjon neki valami biztatót: Hajrá!
Hogy hazánk a Szeretet földje legyen!
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)