Hamis és valódi béke

Kategória: Eheti Megjelent: 2023. május 29. hétfő

Jézus Krisztus szívből jövő és örökké megmaradó békét kínál nekünk, olyat, amit a világ nem tud adni. A világ kívülről, törvényekkel megtámogatott, ideigvaló békét kínál, a gonosz lélek pedig még annak is csak utánzatát – ellenben mindent megtesz, hogy a békénket elrabolja. Jöjjön néhány tanulságos történet erről:

Kindelmanné Erzsébet asszonyt 1962-ben megszólította Jézus és a Szűzanya és az  életszentség útján kezdték vezetni, ahogy az a Szeretetláng lelki naplóban szépen látszik. Amikor a sátán számára nyilvánvalóvá vált, hogy itt egy új kegyelmi kiáradás készülődik, többször is minden erejével megtámadta Erzsébet asszonyt:
„Néhány szóval leírom a gonosz támadásait, mellyel mindenképpen meg akart ingatni, hogy láthatom, nincs értelme, hogy igaznak tekintsem kitalált ostobaságaimat. „Most ez a nagy csalódás, ugye, rádöbbentett, hogy önmagad koholmánya mindez? Lásd be és változtass! Ennek az életnek a folytatása emberi méltóságoddal is ellenkező, és vétkezel is vele. Látod, imádottad is elhagyott, sem életre, sem halálra nem méltat. Csakis a kárhozat biztos részedre, és mindazok részére, akik veled egyetértenek. Igen, a felelős csakis te vagy értük. Te kergeted őket is a bajba állandó hazugságaiddal.”
Oly nagy erővel támadt rám, hogy rögtön elvesztettem lelkem biztonságát. Napokig tartott ez a küzdelem. Ebben a bizonytalanságban egyetlen imádságom az Úr imádsága volt. Kértem a Mennyei Atyát, hogy fogadja el lelkemet, testemet. Én teljes értelmemmel Őt akarom szeretni és szolgálni, és buzgón kértem, teljesedjen be Általa rajtam tökéletesen az Ő szent akarata. Ez minden vágyam. És kértem, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus érdemei által bocsássa meg minden bűnömet. Ezt a vágyódásomat fogadja el. És felajánlottam lelkem bizonytalanságát, mely miatt annyit szenvedek.” (1965. június 5.)
Erzsébet asszony kitartott, Isten kegyelme és békéje pedig újra és újra átjárta őt. Karmelita harmadrendi volt, s azt gondolom, hogy Nagy szent Teréz imája valósággá lett az ő életében is:
„Semmi se zavarjon,
semmi ne rémítsen,
minden elmúlik, Isten nem változik.
A türelem mindent elér.
Annak, aki Istené,
semmi sem hiányzik,
Isten egymaga elég.”
Sok ember visszariad Istentől és Isten tervétől életében, amikor a gonosz lelkek zaklatni kezdik őket. Nem mernek megtérni, vagy ha átadták is életüket Istennek, elbizonytalanodnak, mert elhiszik az ördögi támadások sugallatait: ha Istennel maradsz, tönkre mész, megbetegszel, meghalsz, megtámadnak… Mindez azonban csak rémítgetés, amit el kell hessegetnünk magunktól, ugyanúgy, mint a hitegetést arról, hogy ha visszatérünk a régi életünkhöz, akkor minden rendben lesz. Ez a béke hamis ajánlata, Isten azonban segít minket a megkülönböztetésben, hogy felismerjük, a hazugságok atyja duruzsol a lelkünkbe, esetleg a fülünkbe más embereken keresztül. „Isten békéje pedig, amely meghalad minden értelmet, megőrzi szíveteket és elméteket Krisztus Jézusban.” (Fil 4, 7)
Az agresszor mindig szeret a békéről beszélni. Hitler békét ígért, s amíg ezt Európa elhitte neki, csak újabb háborúkat kapott jutalmul. Sztálin és utódai békeharcról beszéltek – és mi voltunk a „béketábor” -, miközben erőszakosan kiterjesztették uralmukat a világ egynegyedére. Most pedig, hogy Oroszország több, mint egy éve támadja és pusztítja Ukrajnát, nem győzi hangoztatni, hogy ő békét akar, csak a megszállt ország fogadja el a realitásokat (azaz engedje át a megszállt területeket és mondjon le szuverenitásáról). De hogy milyen hamis az orosz béke ajánlata, azt láthatjuk a bucsai mészárlás képeit nézve és tudjuk azt is, mi történik a megszállt területeken: minden ingó vagyon elrablása, börtönélet, családok szétszakítása és tízezrek kitelepítése… Az „orosz béke” eredménye lett Észak-Korea (szemben Dél-Koreával), az NDK (és általában a „keleti blokk”) is, s az most Szíria és Szudán valósága is. Ezt akarjuk ajánlani az ukrán embereknek, és hazánknak?
A sátán a világosság angyalának hazudja magát - az agresszor béketeremtőnek –, s az agresszióval szemben védekező látszik erőszakosnak. Olyan hamis látszat ez, ami már Jézus Krisztust is sújtotta. Őt is törvénytiprónak és békebontónak tartották, és keresztre feszítették, míg Kajafás a békességszerző és népét óvó képében tetszeleghetett. De mi a valóság?
A sátán mindig hazudik, Isten azonban leleplezi őt és győz a gonoszság minden ereje felett, és ez a győzelem a miénk. Mi tehát Isten fegyverzetével, imádsággal és tettekkel is harcolunk és győztesek is leszünk - és béke lesz a szívünkben, családunkban, egyházunkban és hazánkban, Ukrajnában és Szudánban, és az egész világon. Mert a gonosz lélek végül mindig elbukik…
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)