27 éve él egyedül a szerzetes egy szikla tetején

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2022. február 11. péntek

Grúzia közepén található a Katskhi hegyoszlop, ami egy 40 méteres mészkőmonolit Chiatura város közelében. A tájból kiemelkedő szikla már önmagában is fantasztikus látvány, de a rajta lévő kis kápolna és a története tovább fokozza a különlegességét.

27 éve él a szerzetes a szikla tetején
A helyet a környékbeliek az Élet oszlopaként és az Igaz Kereszt szimbólumaként tisztelték, számos legenda övezte, ám sokáig nem tudtak sokat arról, mikor építették a kis kápolnát és a melléképületet, és kik éltek itt, hiszen nem tudták megmászni a meredek sziklafalat. Először a 18. századi grúz tudós, Vakhushti herceg említtette meg, ám akkor csak leírta, hogy a hegyoszlop tetején áll egy kápolna, amit senki nem tud megközelíteni. Végül 1944 júliusában az Alexander Japaridze hegymászó és Levan Gotua író vezette csoport megtette az első dokumentált feljutást a Katskhi oszlopra. Vakhtang Tsintsadze, a csoport építészeti szakértője 1946-os cikkében arról számolt be, hogy a szikla tetején talált romok két, az 5. és a 6. századból származó templom maradványai, és remetelakként szolgáltak, amit bizonyít, hogy a vizsgálatok során egy 600 éves sztilita szerzetes csontmaradványaira is rátaláltak a romok között. Később a Grúz Nemzeti Múzeum a 9. és 10. századra módosította az építésének idejét.
A kis kápolna felderítésében ezután ismét sokáig nem történt előrelépés, annak ellenére sem, hogy a ’90-es években újjáéledt itt a vallási tevékenység. 1995-ben, 27 évvel ezelőtt a Chiaturából származó szerzetes, Maxim Qavtaradze úgy döntött, hogy a remeteséget választja, és egyedül elvonult a szikla tetejére. Az első két évében teljesen nomád körülmények között élt, azóta pedig minden héten kétszer lemászik a sziklához erősített vaslépcsőn, és beszerzi a szükséges dolgokat a közeli faluból. Emellett a magasban kialakított egy saját kis konyhakertet is, ami nemcsak remek elfoglaltságot nyújt számára, de meg tudja termelni az ételei nagy részét is.
A most 68 éves szerzetes korábban nem élt éppen keresztény életet, eléggé züllött volt, és még börtönben is ült, ám megtért, és elhatározta, hogy ezentúl minden idejét Istennek szenteli. A sztiliták vagy másnéven oszlopos szerzetesek közé tartozik, akik a magasba elvonulva vezekelnek korábbi bűneikért, úgy tartják, hogy így közelebb kerülhetnek Istenhez, és ezzel együtt a megbocsátáshoz.

Nő soha nem mehetett fel
Bár Maxim szerzetes egyedül él, és a napjai nagy része magányosan telik, így is akad társasága. 2005 és 2009 között állami támogatással és helyi összefogással restaurálták a régi kápolnát és a szikla alatt található épületeket is, ahol szintén szerzetesek élnek, akik mindennap megteszik a magasba vezető utat, hogy együtt imádkozzanak.
A különleges helyet egy időben még turisták is látogathatták, de csakis vallásos férfiaknak engedték meg, a történelem során soha nem mehetett fel oda nő. Azonban 2018-ban II. Ilia pátriárka, a grúz ortodox egyház spirituális vezetője a nyilvánosságnak megtiltotta, hogy a hegyoszlopot más is meglátogathassa a szerzeteseken kívül, ezzel nemcsak az épületek állapotát szerették volna megvédeni, hanem döntésükben az is szerepet játszott, hogy a zarándokok kizárásával maradhat csak igazán szent hely a kápolna.
(femina.hu)