Magyar film nyert Cannes-ban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 24. szombat

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje nyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon. A film nem a hivatalos versenyprogramban indult, hanem a rendhagyóbb rendezéseket bemutató párhuzamos szekcióban, így az Arany Pálmára nem volt ugyan esélye, de a kategóriájában adható legnagyobb elismerést kapta. A Fehér isten emellett péntek kora délután elnyerte a kutyás filmek között kiosztott Palm Dog díjat is.

A rendező már a kutyás díjat is személyesen vette át, így az esti Un Certain Regard díjátadón is jelen lehetett. Úgy tudjuk, nem tudott az elismerésről, a francia forgalmazóval volt találkozója, ezért volt még fesztiválon. Mundruczónak nem ez az első cannes-i elismerése: 2008-ban az akkor versenyprogramban szereplő Delta a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját kapta.

A Fehér istent is szerették a kritikusok, ilyeneket írtak, hogy "egy allegorikus figyelmeztetés a világban mindenhol növekedő fajgyűlölet ellen(...), közeleg az idő, amikor bosszút állnak azon, aki felsőbbrendűnek tekinti magát." Mi a kutyák és emberek közti háborúban a kutyák pártjára álltunk.

A Fehér Istennel Mundruczó Kornél hatodszorra szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál műsorán.
(index)