Kiszabadul a hite miatt halálra ítélt keresztény nő

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 01. vasárnap

Az iszlám jog alapján ítélték kötél általi halálra Szudánban, hatalmas felháborodást kiváltva. A következő napokban szabadlábra kerül az a fiatal keresztény nő, akit május közepén hitehagyás vádjával ítéltek halálra ítéltek Szudánban - közölte szombaton az afrikai ország külügyminisztériuma. A külügyi tárca illetékese nem szolgált további információval a nő elengedéséről, és arról sem, ejtik-e az ellene felhozott vádakat.

A 27 éves Meriam Jahíja Ibrahim Isagra a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján május 15-én szabtak ki kötél általi halált. A törvényszék emellett házasságtörés miatt száz korbácsütésre ítélte a fiatal nőt. Ez a vád azon alapul, hogy keresztény férfihoz ment feleségül, pedig Szudánban muzulmán nő csak muzulmán férfival házasodhat össze.

A nő a tárgyalás előtt három napot kapott, hogy megtagadja a keresztény vallást, de erre nem volt hajlandó. Isag a tárgyaláson azt mondta a bírónak: mindig is keresztény volt, és soha nem változtatta meg vallását, azaz nem követhette el a hitehagyás tettét.

Az Amnesty International szerint Isag az anyja után ortodox keresztényként nevelkedett, muzulmán apja ugyanis nem élt a családdal.

Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is mélységesen elítélte a bíróság döntését. David Cameron brit miniszterelnök szombaton is felszólította a szudáni kormányt, hogy vonja vissza a fiatal nőt halálra ítélő, "barbár" határozatot.

A húsz hónapos fiával együtt bebörtönzött asszony kedden egy kislánynak adott életet a börtönben.

(Hír 24)