Hit és labdarúgás

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 18. szerda

A focisták szerte a világon tanúságot tesznek hitükről a világbajnokság idején. Ezekből készítettünk összefoglalót.

Itt vagyunk, Uram, a világbajnokságon - elnevezéssel weboldalt hozott létre a chilei püspöki kar a nemzeti válogatott hívő tagjai és szurkolói számára. A weboldal a mérkőzések elemzése és az emlékezetes pillanatok felvételei mellett imákat is tartalmaz, ezenkívül megtekinthető itt Ferenc pápa videoüzenete, valamint Ricardo Ezatti Andrellónak, Santiago de Chile érsekének beszéde. (A spanyol nyelvű honlap a következő címen érhető el: http://www.iglesia.cl/especiales/mundial2014/)

* * *

Németországban David Kadel sportújságíró Fussball-Bibel [Futballbiblia] címmel írt könyvet, melyben különböző klubok játékosai és edzői vallanak hitükről, Istennel való kapcsolatukról és életükről. A könyv szerzője évek óta kapcsolatban áll olyan játékosokkal, akiknek életében fontos szerepet játszik a hit, és megismerte a Leverkusen rendszeresen bibliát olvasó körét is.

A játékosok arról vallanak, miként inspirálja őket hitük az életükben és a futballban, és elmondják, hogy nem tudják elképzelni mindennapjaikat az Istennel való folyamatos párbeszéd nélkül. Az állandó teljesítménykényszerben számukra az Istennel való kapcsolat, a „felfelé” tekintés ad megújító erőt.

A Fussball-Bibel című könyvben olvasható beszélgetésekből képet kapunk arról is, mit gondolnak ezek a hívő focisták a fair play követelményeiről, a sárga- és a piroslapról, valamint arról is, hogyan hat a szurkolókra a focista hite. A kötet másik értéke, hogy az Újszövetség bizonyos részeit a játékosok mintegy kötelező olvasmányként ajánlják a pályára lépőknek.

A kötetben megszólaló játékosok: David Alaba (FC Bayern München), Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), Lewis Holtby (Tottenham Hotspur), Didier Ya Konan (Hannover 96), Dennis Aogo (FC Schalke 04), Jakub Blaszczukowski (Borussia Dortmund), Sven Schipplock (TSG Hoffenheim), David Luiz (Chelsea London), Edinson Cavani (Paris St.Germain), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Cacau (VfB Stuttgart), Tony Ujah (1.FC Köln), Elkin Soto (Mainz 05), Marco Russ (Eintracht Frankfurt), Ray Yabo (Karlsruher SC), Radamel Falcao (AS Monaco), Jermaine Jones (FC Schalke 04), Andreas Ivanschitz (UD Levante).

* * *

A Zenit hírügynökség Mateo Kovacsicsot, az Inter és a horvát válogatott játékosát szólaltatja meg, aki életének meghatározó pilléreiként beszél a hitről, a családról és hazáról.

Magyar Kurír