Megbolonduló világ - lerasszistázták a Mikulást

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. november 17. hétfő

Antirasszista tüntetők és ellentüntetők zavarták meg a Mikulás hollandiai bevonulását a sajtjáról híres Gouda városban vasárnap, a rendőrség kilencven "rendzavarót" előállított, írja az MTI.

A tüntetők a holland Mikulás (Sinterklaas) segítőiként ismert figurák, a Fekete Péterek (Zwarte Piet) ellen tüntettek, mivel azok szerintük a rabszolgaság szimbólumai és a rasszista előítéleteket testesítik meg. Védelmezők szerint viszont csak azért feketék, mert a kéményen át másznak a házakba ajándékaikkal a gyerekeknek.
Sinterklaas minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos segítő kíséretében vonul be Hollandia valamelyik városába, a hagyomány szerint Spanyolországból érkezik. A vidám segédek bőre koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarikát viselnek fülbevalóként, göndör hajukba madártollat tűznek és vicces jelmezeket öltenek magukra.
A Mikulás idei bevonulását Goudába lármás tüntetők és ellentüntetők fogadták, akik közül a hatóságok kilencven embert őrizetbe vettek. A tüntetőket azért, mert nem engedélyezett területen demonstráltak, az ellentüntetőket pedig a közrend megzavarásáért. Az ügyészség szerint 220 euró pénzbírságra számíthatnak.
A tüntetők hangosbeszélőkön keresztül és transzparensen hirdették, hogy "Fekete Péter egyenlő a rasszizmussal" és azt, hogy "a Mikulás nem létezik". Kisebb dulakodás tört ki, amikor a rendőrök kitessékelték a tüntetőket a főtérről, ahova nem kaptak engedélyt a demonstrációra. Az incidens épp akkor történt, amikor a Mikulás a városháza erkélyéről köszöntötte Gouda lakóit.
Mark Rutte miniszterelnök "mélyen elszomorítónak" nevezte a történteket, és hozzátette: A végtelenségig vitatkozhatunk Fekete Péter bőrszínéről, de egy gyermekünnepet nem szabad így megzavarni
Hollandia legmagasabb közigazgatási bírói fóruma, az Államtanács a héten elutasította, hogy állást foglaljon az egyre élesebben felvetődő kérdésben, hogy sérti-e a Fekete Péter-hagyomány az ország diszkriminációellenes törvényét.
(index.hu)