Napi firkák: Védelem; Torna

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. május 26. csütörtök

Örömmel adunk hírt arról, hogy a facebookon elkészül a Napi firkák oldal, oda minden nap feltesszük a képet és a hozzá tartozó szöveget. Azért a honlap se marad le, ide továbbra is kétnaponta kerül fel, most: Védelem; Torna - tessék parancsolna:

(Védelem)
Kicsi palántám, ha ez csak eső lenne, boldogan emelném virágom az ég felé, hadd fürdesse az áldott víz, téged pedig arra biztatnálak, hogy ugrálj, táncolj boldogan és kortyold az éltető nedűt, mert ettől leszel nagy és egészséges! Ha ez az eső csak egy trópusi vihar széle lenne, egy kis sivatagi homokkal, nem hajolnék föléd: nem baj, ha koszos leszel, majd lemossuk, de a víz éltet, erőt ad, s talán még a homok is táplálhat, ha bemosódik a földbe. Ha egy gyárkémény füstje lenne, azt mondanám, apáink és anyáink túlélték a szmogot, mi is túléljük, az eső legalább kimossa a levegőből a kormot, szép is tud az lenni, a zebra is csíkos, a panda is foltos, aztán mégis mennyien szeretik azokat! Kicsi palántám, most azonban bújj ide a virágernyőm alá, mert ez a háború mocska, a vegyi fegyverek permete, a robbantások szilánkja, véreső, jöjj, hogy megvédjelek - s ha belefonnyadok, széttörök, elsárgulok és földre hullok, levelem és száram akkor is óvni és táplálni fog téged, hogy nagyra nőj, s meglásd, hogy újra tiszta víz, áldott eső hull az égből…

(Torna)
Karokat kinyújtva emeljük mellső középtartásba, fej felemelve, gerinc kihúzva. Törzshajlítás előre kétszer, hátra kétszer, hangosan kiáltjuk: igen, uram; három, négy, na még egyszer, hét, nyolc, kiáltjuk: parancsára! Egyenesen állunk, törzskörzés, jobbról balra, mindent felmér és megfigyel, majd fordítunk, balról jobbra, ezt is vinni kell. Egyenesen áll, nagy levegőt vesz, törzshajlítás hátra, kezek megfogják a bokát, has vízszintes, réteszem a poharat, nem lötyögteti ki az italt, figyelem, fegyelem, szolgálatkészség, előre indul, nem csoszog, egy, kettő, nem szuszog, három, négy – jó! A poharat megfogja, óvatosan felegyenesedik, az italhoz nem nyúl, nem a tiéd, lábak összezárva, fej egyenesen előre néz, ügyesen, vidáman, a kiválasztottak örömével – kész. Egy perc lazítás, rázd meg magad, aztán kezdjük újra!

(Rajz: ifj. Sipos Gyula, szöveg: Sípos (S) Gyula) #napifirka