Bumeráng és Kifli; Orrok; Beadvány

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. július 06. szerda

Három napi firka - a facén naponta, itt csokrokban -, kép és szöveg: Bumeráng és Kifli; Orrok; Beadvány - tessék parancsolni!

  (Bumeráng és Kifli)
Történt egyszer, hogy Bumeráng játszó kedvében ide-oda szálldogált a levegőben, amikor a szeme sarkából észre vette Kiflit. Kifli kisasszony a kirakatban mutogatta bájait - na de azok a bájak! Olyan szép volt a gyönyörűen formált kiflivégeivel, hasa domborulatával, egészséges barnás színével, hogy Bumeráng rögtön beleszeretett. Szerelem az első látásra! Nem is hinnénk, hogy szomorú korunkban még létezik ilyen - de igen!
Ettől kezdve Bumeráng úrfi naphosszat ott lebzselt a kirakat előtt, kopogtatott, udvarolt, tette-vette magát, egészen addig, hogy végül Kifli kisasszony szíve is megpuhult és a szerelem beteljesedett.
Összeköltöztek. Bár ne tették volna! Kiderült, hogy Kifli otthon ülő természetű, aki azt remélte, hogy társával kettecsként szépen eléldegélnek a lakásban. Bumeráng ezzel szemben mindig ment volna. Új nap, új kaland, menjünk bulizni! Hiába mondta Kifli, hogy ő ott csak kiszárad, Bumi – mert ez lett a szerelmes beceneve -, nem bírt magával.
Sejtitek már, mi lett a vége? Sokasodtak a veszekedések, végül Bumeráng egy szép napon kirepült a közös fészekből. Kifli azonban nem adta fel: Buminak olyan a természete, hogy úgyis visszatér!

  (Orrok)
Az Andok magas hegyei közötti elzárt völgyekben él egy népcsoport, a Kurungák, vagy Murungák népe. A kettős elnevezés nem véletlen. A kurungák arról nevezetesek, hogy mindegyikük orra jobbra ferdül, míg a murungáké balra. Bár ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanaz a kultúrájuk, a kurungák és murungák közt mégis ősi viszály dúl. Elképzelhetetlen, hogy egy jobbra ferdült orrú kurunga szóba álljon, pláne hogy együtt dolgozzon vagy szerelembe essen egy balra ferdült orrú murungával! Hiszen a kurungák az ősi vérvonal őrzői, a murungák viszont elfajzott ellenségek. A murungák szerint viszont épp ellenkezőleg, csak ők tiszták, a kurungák nem többek korcs fajzatoknál, akiket a legjobb volna kiirtani – ahogy ezzel mindkét közösség meg is próbálkozott időről időre, több-kevesebb sikerrel.
Egy nap aztán rettenetes sokk érte a kurungák és murungák népét! Egy felfedező csapat érkezett hozzájuk a magas hegyeken túlról – és mind egyenes orrú volt! Ez akkora szenzáció lett, hogy a kurungák és murungák még ősi ellentéteiket is félre tették, hogy megcsodálhassák őket. Hamarosan kiderült azonban, hogy az idegen csapat csupa hazug emberből áll. Nem átallták azt mondani, hogy a hegyeken túl az embereknek egyenes az orruk!
Ez az égbekiáltó blaszfémia gyorsan elnyerte büntetését. A felfedezőket közös akarattal foglyul ejtették, először ferdére verték az orrukat – igazságosan, fele-fele arányban jobbra és balra -, majd kivégezték őket, hogy a béke és hagyomány megbontóinak írmagjuk se maradjon. Ezután a kurungák és murungák büszkén meneteltek hazáig, hiszen megmentették ősi civilizációjukat a gonoszságtól. Megünnepelték győzelmüket, majd összehívták a falutanácsot és ott megállapították, hogy ezt jelnek vehetik: ha most támadnak, végleg elsöpörhetik a maradék dekadens kurunga, illetve murunga népséget is.

  (Beadvány)
Tisztelt Munkaügyi Bíróság! Határozottan visszautasítjuk a feltételezést, hogy a munkaügyi felvételi eljárás során bárkit előnyben részesítettünk volna, vagy diszkrimináltunk volna. Az igazgató úr mellé titkárnőnek felvett kolléganő talán fiatalnak tűnik a komoly feladathoz, de a fiatalos lendület és energia éppúgy érték cégünknél, mint a tapasztalat vagy nyelvtudás. Tiltakozunk amiatt a feltételezés miatt is, hogy vallási okokból utasítottunk volna el egy egyébként minden tekintetben megfelelő pályázó alkalmazását, mert kereszt volt a nyakában. Mellékelem a fényképet, amin látszik, hogy az új titkárnő nyakában a láncon jin jang medál lóg, ami szintén vallási szimbólumnak tekinthető. Az sem igaz, hogy a háereseket előre informálták volna egy bizalmas beszélgetésben, miszerint az ötven kiló és 25 év fölötti nők, házasok, illetve a férfiak eleve nem jöhetnek szóba az állásnál. Senki semmilyen bizonyítékot, hivatalos feljegyzést, memorandumot erről bemutatni nem tud! A felvételi eljárás végig korrekt, nyugodt formában zajlott és megfelelt a szakmai standardnak. Az igazgató úr az utolsó körben fennmaradt jelölteket személyes beszélgetésen fogadta, hiszen neki kell majd együtt dolgoznia az új titkárnővel. Végezetül elismerjük, hogy a szakmai szempontok között szerepelt a vonzó, dekoratív külső is. Az igazgató úrnak rendszeresen reprezentálnia kell különböző rendezvényeken. Fontos, hogy ilyenkor a munkatársak megjelenése konszolidált, rendezett és vonzó legyen. Mindezek miatt a cégünk ellen felhozott vádakat alaptalannak tartjuk. Kérjük az eljárás megszüntetését.
 (Rajz: ifj. Sipos Gyula, szöveg: Sípos (S) Gyula Facebook: Napi firka,  #napifirka )