Jézus és Mária - a Kinyilatkoztatás megértése... 4. rész

Kategória: Szeretetláng Megjelent: 2016. július 02. szombat

Mária és a rokonok

Amikor Jézus elkezdi nyilvános működését, nagy vihar támad körülötte – és ez érthető. Eddig csendes, kedves, szolgálatkész, mindenkin segítő, az édesanyjával példás életet élő férfiként ismerték. Ő volt „József az ács fia”, egy közülük – rendes ember, de semmi különös. És egyszer csak ez az ember otthagyja a munkáját, családját, tanítványokat gyűjt és tanítani kezdi őket, prófétának nevezik, állítólag gyógyít, botrányt kelt ahová csak megy – hát mi lett ezzel az emberrel?

 

Amikor övéi ezt meghallották, mentek, hogy megfogják, mert azt mondták, hogy meg-zavarodott.” (Mk 3, 21)

Jézus nyilvános működése olyan nagy visszhangot és megütközést keltett, hogy még Keresztelő János is – pedig ő látta Jézusra leszállni a Szentlelket és mennyei kijelentésből és szózatból tudta, hogy Ő a Messiás, a szeretett Fiú – még János is elküldte hozzá a tanítványait ezzel a kérdéssel: Te vagy-e az eljövendő, vagy mást várjunk? (Lk 7, 19)

Jézus válaszában felsorolja a messiási jeleket és csodákat amiket működése során tett, majd így folytatja: Boldog, aki nem botránkozik meg rajtam!” (Lk 7, 23) (Ő jár elől jó példával, mert nem botránkozik meg Jánoson, hanem dicséri őt a körülötte lévőknek.)

És Mária? Biztosak lehetünk benne, hogy hozzá is eljutottak a hírek Jézusról. Egyre nőtt a nyomás rajta, egyre többet zaklatták azzal, hogy tegyen már valamit, hiszen „a fiad hallgat rád!”. A Szűzanya tudta, hogy eljön az az idő, amikor Jézusnak ki kell lépnie az elrejtettségből. Azt is tudta, hogy ez nem fog simán menni, hiszen előre megprófétálták neki: Jézus jel lesz, amelynek ellene mondanak - és a te szívedet is tőr járja át”!

Igen, Mária szívét is átjárja a tőr – azoknak a szavai, akik hozzák-viszik a híreket, akik a Fiát rágalmazzák és minden rosszat elmondanak róla. Talán próbálja őket meggyőzni, hogy helytelenül gondolkodnak Jézusról, talán próbálja védeni Őt, talán maga is aggódik, olykor beszél, olykor hallgat - végül nem tud ellenállni a rokoni erőszaknak és azok magukkal ragadják őt.

Amikor anyja és rokonai odaértek, kint maradtak, beküldtek érte és hívatták. Sokan ültek körülötte, szóltak neki: „Anyád és testvéreid kint vannak, és keresnek.”

Látjuk a rokoni stratégiát? Kihívni Jézust a tanítványok közül, az emberek közül akiknek a jelenléte bizonyos védelmet jelenthet a számára – és amikor kijött, akkor haza csalni vagy akár erőszakkal elragadni őt. Isten Fia azonban mindezt átlátja és megérti. Ezért így válaszol:

Így válaszolt: „Ki az én anyám és kik az én testvéreim?”

Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, s csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és testvéreim! Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.” (Mk 3, 31-35)

Jézus válasza csodálatos számunkra – ki merné azt mondani, hogy ő Isten Fiának a testvére, családtagja, ha Jézus maga ezt nem mondaná?

És Mária? Ő nagyon nehéz helyzetet él át. Jézus nem jön ki hozzá – ez anyai fájdalom – de Jézus megmenekül – ez anyai öröm!

Fiának szavaiból kiderül, hogy ismeri Mária édesanyai szívét, hiszen azt mondja, hogy „mindazok” akik tejesítik Isten akaratát azok családtagok – és a Szűzanya mindenkor Isten akarata szerint járt el! Ugyanakkor ez elrejtett igazság marad amit a rokonok nem értenek, ők csak az elutasított anyát látják.

Nem Jézus, hanem a rokonok sebzik meg újra és újra a szent szívet és forgatják meg benne a tőrt. És egyre csak jönnek a jó barátok, rokonok és ismerősök. Jönnek akik eddig hasznot húztak Jézus segítőkész mun-kájából és most elveszítettek egy munkás kezet. Jönnek az önérzetesek akik azzal vádol-ják Jézust, hogy lejáratja a családot. Jönnek a kíváncsiak és pletykálkodók, hogy jajongjanak az édesany vélt szerencsétlenségén. Jönnek és visszajönnek és lesik Mária arcát, ugyan mit reagál szavaikra.

Mária pedig hallgat és imádkozik. Ha valakinél érdemes, akkor megszólal, hátha elvezetheti az illetőt az igazságra. Igyekszik megőrizni a békességet – és várja a tanítványokat, akik időnként betérnek hozzá, hogy beszéljenek neki a Mesterről és az Anyától is hallhassanak valamit a Fiúról.

Mária várja Jézust, kitartóan és hűségesen a Fiút, aki időről időre eljön, hogy édesanyjánál békét és nyugalmat találjon…

Mennyei Atyánk! El kell ismernünk, hogy sokszor hagytuk már, hogy a világ elsodorjon minket Tőled. Ezért kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására, Szentlelked által szilárdíts meg minket, hogy minden körülmények között ki tudjunk tartani az Örömhír, az Evangélium igazságai mellett! Köszönöm Istenem – hiszen te vagy az Aki kitartasz mellettünk és megtartasz minket! Ámen.

 Részlet Sípos (S) Gyula: Mária titka című könyvből. Kapható Budapesten a Ferenciek terén néhány katolikus könyvesboltban, vagy megrendelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levélcímen. (Ára 900 Ft)