Hogyan torzítják a méreteket a világtérképek

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2024. március 21. csütörtök

A világtérképeken legtöbbször a Mercator-vetületet alkalmazzák, ami nagyarányú méret- és alaktorzítással jár. Itt olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amiket a térképen megpillantva, el se hinnénk elsőre:

Grönland kicsi
Bár Grönland sokkal nagyobbnak tűnik, mint a hasonló formájú Dél-Amerika, még Argentínától is lemarad 614 ezer négyzetkilométerrel.

Kanada és Kína ugyanakkora
A térképről nézve a világ legnagyobb országai közé tartozó Kanada lényegesen nagyobbnak látszik Kínánál, de valójában „csak” 388 ezer négyzetkilométer a különbség, ami nagyjából megegyezik Norvégia méretével.

India nagy
Talán nem tűnik annak, de a top tíz legnagyobb ország között szerepel a méretével, a harmadik legnagyobb ázsiai ország Kína és Oroszország után, és körülbelül harmad akkora, mint egész Európa.

Ausztrália nagy
Még így is kisebb, mint a vele azonos méretűnek látszó Brazília, de a világ legnagyobb országa között azért elfér, ráadásul egy kontinens is.

Több Északi-sark van
A földrajzi Északi-sarkhoz viszonyítják a földrajzi koordinátákat (de még itt is két eltérő pontot különböztethetünk meg), az Északi mágneses sark felé pedig az iránytű mutat, ráadásul ezek mozgásban vannak.

Az Egyesült Államok és Oroszország nagyon közel vannak egymáshoz
Európából nézve az Egyesült Államok és Oroszország a világ két széle, miközben a két ország közti Bering-szoros mindössze 82 kilométer (ami megegyezik a Budapest-Kecskemét távolsággal), de egy bizonyos ponton mindössze 3,8 kilométernyi víztömeg választja el őket egymástól.

Európa nem a világ közepe
Hivatalosan a világ közepének kikiáltott pont, rajta az ezt jelző emlékművel, a dél-amerikai Ecuador területén található, Mitad del Mundo nevű településen van.

Nagy-Britannia kicsi
Legalábbis lényegesen apróbb, mint ahogy arra egy térképet látva következtetnének – kisebb mint Japán, feleakkora sincs, mint Franciaország, és körülbelül ugyanakkora, mint Új-Zéland.

Oroszország kicsi
Jó, túlzás, hogy kicsi, sőt, egyenesen hazugság, miután a világ legnagyobb területű országa, de még így is csak nagyjából fele akkora, mint az afrikai kontinens, hiába tűnik sokkal nagyobbnak annál.

Japán partvonala meghatározhatatlan
Ahogyan Nagy-Britanniáé, Olaszországé, Norvégiáé és az összes többi országé is, amely tengerparttal rendelkezik. A jelenség a tengerpart-paradoxonnal írható le, ami röviden annyit takar, hogy az országok partvonalai a fraktál-jellegük miatt nem határozhatók meg pontosan, és szinte a végtelenségig csökkenthető vagy növelhető a méretük.
(24.hu)