Fojtogató félelem - háborús hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. március 23. szombat

Fojtogató félelem légköre a megszállt területeken; szívszorító vélemény a háborút elszenvedő gyermekekről; az eddigi legnagyobb csapás; az Unió és a tagországok véleménye... + ima a békéért:

- ENSZ: Oroszország „a fojtogató félelem légkörét” teremti meg a megszállt területeken - Oroszország a „félelem fojtogató légkörét” teremtette meg Ukrajna megszállt területein, és széles körben sérti meg a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvényeket, hogy megszilárdítsa az ott élő lakosság feletti ellenőrzését – közölte az ENSZ az Emberi Jogi Hivatalának március 20-án kiadott jelentése alapján.
A több mint 2300 áldozattal és tanúval készített interjún alapuló jelentés részletezi az Orosz Föderáció által hozott intézkedéseket, amelyek az orosz nyelvet, állampolgárságot, törvényeket, bírósági rendszert és oktatási tanterveket a megszállt területeken élőkre kényszerítik, elnyomva az ukrán kultúra és identitás kifejezését, és leépítve Ukrajna kormányzati és közigazgatási rendszereit ezekben a régiókban – közölte az Egyesült Nemzetek Szervezete.
Volker Türk osztrák jogász, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Oroszország lépései megszakították a közösségek társadalmi szövetét, és elszigetelték az egyéneket, amely mély és hosszan tartó következményekkel jár az ukrán társadalom egészére.
A jelentés részletezi, hogyan alakította ki Oroszország a „félelem klímáját”, a civilek önkényes fogvatartásával, a kínzással és a rossz bánásmóddal, Egyes esetekben az erőszakos eltüntetésekkel.
Oroszország az információs tér felett is igyekezett átvenni az irányítást, leállította az ukrán internet- és mobilhálózatokat, tévé- és rádiócsatornákat, a forgalmat pedig az orosz hálózatokon keresztül irányította át.
A jelentés szerint az ukránokat arra ösztönözték, hogy figyeljék egymást, így még saját barátaiktól és szomszédaiktól is félnek. A békés tiltakozásokat, a szabad véleménynyilvánítást és a mozgásszabadságot szintén elnyomták, az ukránokat pedig nyomás alá helyezték és arra kényszerítették, hogy vegyék át az orosz útleveleket. A jelentés szerint otthonokat és vállalkozásokat is kifosztottak.
A jelentés azzal zárul, hogy az ENSZ ismét felszólítja Oroszországot, hogy „azonnal hagyja abba Ukrajna elleni fegyveres támadását, és vonuljon vissza a nemzetközileg elismert határaihoz”. (index.hu)
 
- Szívszorító véleményt fogalmaztak meg a háborút elszenvedő gyerekekkel kapcsolatban - Az ukrajnai háború megfosztja a gyerekeket a gyermekkoruktól – jelentette ki az UNICEF a Sky News tudósítása szerint, miközben felszólította Oroszországot, hogy fejezze be a támadásokat.
A jótékonysági szervezet leírta, hogy a kijevi gyerekek ma légiriadóra és robbanásokra ébredtek. Hozzátették, hogy egy gyermek is megsérült, amikor rakéták záporoztak a fővárosra.
A jelentések szerint iskolák is megsérültek Kijevben és a szintén érintett Herszon régióban. A háború megfosztja a gyerekeket a gyermekkoruktól. A támadásoknak véget kell vetni – írta az UNICEF az X-en közzétett bejegyzésében.

- Az eddigi egyik legnagyobb csapást mérték az ukrán energiaszektorra az oroszok - Csütörtök éjjel és péntek hajnalban az oroszok drónokkal és rakétákkal támadták Ukrajna területét. Harkivban egy sor robbanás történt, melyek után több helyen – Hmelnickij és Dnyipro régiókban – elment az áram, és a vízellátással is akadtak problémák. Vinnicjában és Krivij Rihben fontos létesítményeket találtak el az oroszok – számolt be az Unian.
Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy az orosz csapatok az utóbbi idők legnagyobb támadását hajtották végre az ukrán energiaszektor ellen.
Számos területen találatok és károk keletkeztek a termelőlétesítményekben, az átviteli és elosztórendszerekben. A bombázás miatt a Zaporizzsja Atomerőművet ellátó fő elektromos vezetéket áramtalanították – írta Facebookon Haluscsenko.
Egyes régiókban áramkimaradások vannak. A szakemberek már dolgoznak az áramellátás helyreállításán.
„Kemény éjszaka volt ez az energiaipar számára” – mondta Szerhij Kovalenko, a Yasno áramszolgáltató vezérigazgatója.
Hozzátette, hogy az oroszok hőerőműveket támadtak és súlyosan megrongálták a berendezéseket.

- Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője reagált az Ukrajna elleni éjszakai orosz rakéta- és dróntámadásra: Oroszország folytatja brutális támadásait Ukrajna lakossága ellen az éjszakai drón- és rakétatámadásokkal, amelyekben több tucatnyian meghaltak és megsebesültek, és veszélybe került a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsága. Ennek véget kell vetni! Minden felelőst felelősségre vonunk – írta.
Margus Tsahkna észt külügyminiszter szintén határozottan elítélte az ukrán városok, kritikus infrastruktúrák és a vízerőmű elleni nagyszabású kombinált rakéta- és dróncsapásokat.
Az osztrák külügyminisztérium veszélyesnek és felelőtlennek nevezte az orosz támadásokat.
Határozottan elítéljük az ukrajnai energiaellátás és egyéb polgári infrastruktúra elleni mai masszív orosz támadásokat, beleértve a zaporizzsjai atomerőmű környékét is. Ezek a támadások veszélyesek és felelőtlenek – áll a bejegyzésben.

Békét, békét, békét! Istenünk, hozzád kiáltunk minden szenvedő áldozat nevében, hogy vess véget a háborúk okozta pusztításnak és szenvedésnek! szabadíts meg minket a gonosztól, mert benned bízunk! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...