Egy újabb lépés az érdi cigánymisszióban - tanulóközösség fiatal felnőtteknek

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2020. október 07. szerda

Sokféle módja van annak,hogy  a cigány fiatalok vagy idősebbek megrekedt életekben  adjunk valamilyen segítséget. A leghatékonyabb  amikor közösséget tudunk alkotni velük. Most egy tanuló közösséget alkottunk, aminek az első indítéka az volt, hogy azok a tizenhat évet betöltött fiatalok akiknek nem sikerült  elvégezni a nyolc általános iskolát elvégezhessék.

Tudvalevő, hogy nem lehet még takarító munkát sem kapni e nélkül.
Az a meglepő, hogy amióta bevezették a tizenhat éves korig kötelező tankötelességet, bizony a cigány családoknál megemelkedett az általános iskolát be nem fejezettek száma.
Amikor az egyéni indokokat hallgatom gyerekenként más-más családi problémák kerülnek elő. A család sok esetben megélhetési problémával küzd  amit a gyerek  alkalmi munkával  pótol.
A tanulók lelkesek, szívesen jönnek a tanulás mellett szeretnek arról beszélni hogyan szeretnék jövőjüket jobbá tenni mint ami most van , tanulni szeretnének.
Amikor közelebb kerülünk a cigány családokhoz látjuk, mennyire nehéz  a megélhetésük, integrálódásuk még egy agglomerációban élő érdi  családnak is, hát még az ország északi részén vagy  Baranyában.
Tarnóczi  Mária