A szegénység megsegítése Érden...

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2023. július 03. hétfő

Az elmúlt évben a covid nagyon megtépázta a családokat. Az infláció okozta magas élelmiszerárak a fenntartási költségek emelkedése miatt lehetetlenné vált az élet különösen azon  családok számára akik előtte is  hátrányokkal küzdöttek. Nem vitás, ebben igen nagy létszámban a cigányság érintett. A kifizethetetlen magas élelmiszerárak az éhezés közelébe juttatták a sokgyermekes családokat. A nem cigány családok is, ahol három vagy négy gyermek van és az anya gyermekgondozáson van - az ő helyzetükbe csak a napi kenyér, tej fogyasztásáig is nehéz eljutni - és belegondolni is nehéz, hogy jutnak hozzá.

Felnőttek az általános iskola első osztályában

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. november 03. csütörtök

Mindannyiunk  életét meghatározza, hogy hova születtünk. Az élet alapvető szükséglete a napi betevő falat, a lakhatás a fejlődés lehetősége a tanulás és békesség. Ha mindez hiányzik lehet, hogy idő előtt meghalunk vagy tengődünk a mindennapi fennmaradásért.

Az európai cigányság 80 százaléka él szegénységben

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. október 27. csütörtök

Nem javult a romák helyzete a társadalmi integráció terén az Európai Unió által meghatározott közös célokhoz viszonyítva – állapítja meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA), amit az MTI szemlézett.

Cigánymissziós tapasztalat az agglomerációban

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. április 08. péntek

Amikor kiragadunk egy régiót az ott élők  nyomorúságának elemzésével, akkor tudnunk kell, hogy  vannak  nyomorúságosabb települések is, mint amik a főváros közelében vannak. Hisz itt a lehetőségek talán nagyobbak  mint Borsod megye zsákfaluiban. Annyiban érdekes lehet, hogy  a látszólagos lehetőség ellenére a szegénység  hogy néz ki és a jövő milyen számukra és számunkra, többségiek számára.

Karácsonyi meglepetés

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. december 23. csütörtök

Sokszor gondolom, hogy  a cigánymisszióban végzett munkámnak talán nem is volt értelme, hisz most nem találkozhatunk, a vírus minden kapcsolatot  ellehetetlenít.

Évzárás a Roma Nemzetiségi Iskola érdi esti tagozatán

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. június 25. péntek

Érden már három éve cigány /nem cigány  gyerekek, felnőttek részére esti tagozaton el lehet végezni a 7-8 osztályt 16 év felett, akik a szokott időben nem fejezték be az általános iskola 8 osztályát Érdemes egy kicsit betekinteni mi a különbség az iskolákban a roma és nem roma gyerekek között.

Születésnap a Tanodában

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 11. kedd

Az érdi Tanoda gyerekei a karantén idején újból a Tanodában élték az életüket, ahol hála a segítőkész embereknek minden gyereknek jut valamilyen eszköz (laptop,telefon, tablet), amin követni tudja az órákat és a házi feladatokat, meg tudja írni a dolgozatokat. És milyen érdekes, jóval kevesebbet nyafognak ezen pl., mint az unokáim. 

A cigány kisebbség és a többségi lakosság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 06. csütörtök

Az elmúlt  harminc  évben a cigány népesség 400 ezerről 876 ezer főre nőtt. Egy  2010 és 2013 között lezajlott adatgyűjtés  szerint a teljes népességen belül 3,7 százalékról 8,8 százalékra nőtt a cigány  népesség aránya, a falvakban 11, 5 százalék.  Megfigyelhető a cigányság növekvő urbanizáltsága, egyre nagyobb részük  él 50 ezer főt meghaladó városokban ahol számuk abszolút értekben legalább kétszeresére  gyarapodott.

Érdi cigánymisszió - beszélgetés Tarnóczi Máriával

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. december 04. péntek

 Hetente kétszer a parkvárosi közösségi házban ismét iskolapadba ülnek olyan 16 év feletti fiatalok, akik az alatt a 10 év alatt, ami erre adatott, nem végezték el a 8 osztályt. Marika néni szárnyai alatt még egyszer nekiveselkednek, hátha sikerül utolérni a rohanó időt. Tarnóczi Máriával, a Családsegítő Szolgálat egykori vezetőjével volt időnk beszélgetni (Érdi újság), mivel három pártfogoltja ezúttal nem jött el. Úgyhogy körüljárhattuk a kérdést, hogy miért is pottyannak ki az oktatásból a cigány gyerekek.

Cigánymisszió - beszámoló a 2020. évi munkánkról

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Az elmúlt években  különböző módon próbálkoztunk  missziós munkát  végezni az érdi cigányság körében. Kezdetben a családok között  közösségi élet kialakítására törekedtünk, de a népes családok gyerekei felnőttek, gyerekeik lettek és a hely hiánya miatt nem folytatódhatott ebben  a formában.

Egy újabb lépés az érdi cigánymisszióban - tanulóközösség fiatal felnőtteknek

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. október 07. szerda

Sokféle módja van annak,hogy  a cigány fiatalok vagy idősebbek megrekedt életekben  adjunk valamilyen segítséget. A leghatékonyabb  amikor közösséget tudunk alkotni velük. Most egy tanuló közösséget alkottunk, aminek az első indítéka az volt, hogy azok a tizenhat évet betöltött fiatalok akiknek nem sikerült  elvégezni a nyolc általános iskolát elvégezhessék.