Cigánymissziós tapasztalat az agglomerációban

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. április 08. péntek

Amikor kiragadunk egy régiót az ott élők  nyomorúságának elemzésével, akkor tudnunk kell, hogy  vannak  nyomorúságosabb települések is, mint amik a főváros közelében vannak. Hisz itt a lehetőségek talán nagyobbak  mint Borsod megye zsákfaluiban. Annyiban érdekes lehet, hogy  a látszólagos lehetőség ellenére a szegénység  hogy néz ki és a jövő milyen számukra és számunkra, többségiek számára.

Karácsonyi meglepetés

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. december 23. csütörtök

Sokszor gondolom, hogy  a cigánymisszióban végzett munkámnak talán nem is volt értelme, hisz most nem találkozhatunk, a vírus minden kapcsolatot  ellehetetlenít.

Évzárás a Roma Nemzetiségi Iskola érdi esti tagozatán

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. június 25. péntek

Érden már három éve cigány /nem cigány  gyerekek, felnőttek részére esti tagozaton el lehet végezni a 7-8 osztályt 16 év felett, akik a szokott időben nem fejezték be az általános iskola 8 osztályát Érdemes egy kicsit betekinteni mi a különbség az iskolákban a roma és nem roma gyerekek között.

Születésnap a Tanodában

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 11. kedd

Az érdi Tanoda gyerekei a karantén idején újból a Tanodában élték az életüket, ahol hála a segítőkész embereknek minden gyereknek jut valamilyen eszköz (laptop,telefon, tablet), amin követni tudja az órákat és a házi feladatokat, meg tudja írni a dolgozatokat. És milyen érdekes, jóval kevesebbet nyafognak ezen pl., mint az unokáim. 

A cigány kisebbség és a többségi lakosság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 06. csütörtök

Az elmúlt  harminc  évben a cigány népesség 400 ezerről 876 ezer főre nőtt. Egy  2010 és 2013 között lezajlott adatgyűjtés  szerint a teljes népességen belül 3,7 százalékról 8,8 százalékra nőtt a cigány  népesség aránya, a falvakban 11, 5 százalék.  Megfigyelhető a cigányság növekvő urbanizáltsága, egyre nagyobb részük  él 50 ezer főt meghaladó városokban ahol számuk abszolút értekben legalább kétszeresére  gyarapodott.

Cigánymisszió - beszámoló a 2020. évi munkánkról

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Az elmúlt években  különböző módon próbálkoztunk  missziós munkát  végezni az érdi cigányság körében. Kezdetben a családok között  közösségi élet kialakítására törekedtünk, de a népes családok gyerekei felnőttek, gyerekeik lettek és a hely hiánya miatt nem folytatódhatott ebben  a formában.

Érdi cigánymisszió - beszélgetés Tarnóczi Máriával

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. december 04. péntek

 Hetente kétszer a parkvárosi közösségi házban ismét iskolapadba ülnek olyan 16 év feletti fiatalok, akik az alatt a 10 év alatt, ami erre adatott, nem végezték el a 8 osztályt. Marika néni szárnyai alatt még egyszer nekiveselkednek, hátha sikerül utolérni a rohanó időt. Tarnóczi Máriával, a Családsegítő Szolgálat egykori vezetőjével volt időnk beszélgetni (Érdi újság), mivel három pártfogoltja ezúttal nem jött el. Úgyhogy körüljárhattuk a kérdést, hogy miért is pottyannak ki az oktatásból a cigány gyerekek.

Egy újabb lépés az érdi cigánymisszióban - tanulóközösség fiatal felnőtteknek

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. október 07. szerda

Sokféle módja van annak,hogy  a cigány fiatalok vagy idősebbek megrekedt életekben  adjunk valamilyen segítséget. A leghatékonyabb  amikor közösséget tudunk alkotni velük. Most egy tanuló közösséget alkottunk, aminek az első indítéka az volt, hogy azok a tizenhat évet betöltött fiatalok akiknek nem sikerült  elvégezni a nyolc általános iskolát elvégezhessék.

Tarnóczi Mária: A cigányok elindulnak - avagy a szeretet dimenziói

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. április 10. péntek

Életünk elmúlt idejére visszagondolva  nem tudtuk  volna elképzelni, hogy egyszer csak minden megáll. Megállunk rohanásainkban, vásárlási lázunkban  és egy új világra ébredünk.

Jelentés az érdi tanodából

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. május 02. szombat

Tarnóczi Marika otthonról, a karanténból szervezi az érdi szegény családok segítését, Nemesné Saci testvérünk pedig továbbra is a Tanodában segít. Most az ő beszámolóját olvashatjátok:

Tarnóczi Marika: A Szeretet földjének része a cigányság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. március 09. hétfő

Gyermekkoromban Ercsiben laktam és jártam iskolába, kb 15-20% cigány osztálytársam volt. Ma is emlékszem néhányuk nevére és arra is, hogy a szünetben együtt játszottunk az udvaron. Emlékeimben nem tudok felidézni veszekedést, konfliktust.