Tarnóczi Mária: Jézus Krisztus küldetésének van Egyháza

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2024. június 01. szombat

Azt gondoljuk Krisztus Egyházának van küldetése, de ez nem egészen így van mert Jézus Krisztus küldetésének van Egyháza. A küldetésnek mi vagyunk a világban élő alanyai. Nem elég önmagunk belső szolgálatával megelégednünk, körülöttünk az emberek sokasága hordozza fájdalmát és terhét. Jézushoz hasonlóan arra küldettünk, hogy megkeressük és megmentsük akik elvesztek, elveszni látszanak. Cigánymissziós beszámoló:

Cigánypasztorációs lelki nap Ercsiben - beszámoló

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2024. május 26. vasárnap

Székely János püspök atya a Ceferínó közösség vezetője, a sok településen megalakított cigány közösségeket püspöki munkája mellett pasztorálja. A május 25-i szombati nap is ez volt az Ercsi-i Nagyboldogasszony templomban. 

A szegénység megsegítése Érden...

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2023. július 03. hétfő

Az elmúlt évben a covid nagyon megtépázta a családokat. Az infláció okozta magas élelmiszerárak a fenntartási költségek emelkedése miatt lehetetlenné vált az élet különösen azon  családok számára akik előtte is  hátrányokkal küzdöttek. Nem vitás, ebben igen nagy létszámban a cigányság érintett. A kifizethetetlen magas élelmiszerárak az éhezés közelébe juttatták a sokgyermekes családokat. A nem cigány családok is, ahol három vagy négy gyermek van és az anya gyermekgondozáson van - az ő helyzetükbe csak a napi kenyér, tej fogyasztásáig is nehéz eljutni - és belegondolni is nehéz, hogy jutnak hozzá.

Felnőttek az általános iskola első osztályában

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. november 03. csütörtök

Mindannyiunk  életét meghatározza, hogy hova születtünk. Az élet alapvető szükséglete a napi betevő falat, a lakhatás a fejlődés lehetősége a tanulás és békesség. Ha mindez hiányzik lehet, hogy idő előtt meghalunk vagy tengődünk a mindennapi fennmaradásért.

Az európai cigányság 80 százaléka él szegénységben

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. október 27. csütörtök

Nem javult a romák helyzete a társadalmi integráció terén az Európai Unió által meghatározott közös célokhoz viszonyítva – állapítja meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA), amit az MTI szemlézett.

Cigánymissziós tapasztalat az agglomerációban

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2022. április 08. péntek

Amikor kiragadunk egy régiót az ott élők  nyomorúságának elemzésével, akkor tudnunk kell, hogy  vannak  nyomorúságosabb települések is, mint amik a főváros közelében vannak. Hisz itt a lehetőségek talán nagyobbak  mint Borsod megye zsákfaluiban. Annyiban érdekes lehet, hogy  a látszólagos lehetőség ellenére a szegénység  hogy néz ki és a jövő milyen számukra és számunkra, többségiek számára.

Karácsonyi meglepetés

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. december 23. csütörtök

Sokszor gondolom, hogy  a cigánymisszióban végzett munkámnak talán nem is volt értelme, hisz most nem találkozhatunk, a vírus minden kapcsolatot  ellehetetlenít.

Évzárás a Roma Nemzetiségi Iskola érdi esti tagozatán

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. június 25. péntek

Érden már három éve cigány /nem cigány  gyerekek, felnőttek részére esti tagozaton el lehet végezni a 7-8 osztályt 16 év felett, akik a szokott időben nem fejezték be az általános iskola 8 osztályát Érdemes egy kicsit betekinteni mi a különbség az iskolákban a roma és nem roma gyerekek között.

A cigány kisebbség és a többségi lakosság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 06. csütörtök

Az elmúlt  harminc  évben a cigány népesség 400 ezerről 876 ezer főre nőtt. Egy  2010 és 2013 között lezajlott adatgyűjtés  szerint a teljes népességen belül 3,7 százalékról 8,8 százalékra nőtt a cigány  népesség aránya, a falvakban 11, 5 százalék.  Megfigyelhető a cigányság növekvő urbanizáltsága, egyre nagyobb részük  él 50 ezer főt meghaladó városokban ahol számuk abszolút értekben legalább kétszeresére  gyarapodott.

Születésnap a Tanodában

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 11. kedd

Az érdi Tanoda gyerekei a karantén idején újból a Tanodában élték az életüket, ahol hála a segítőkész embereknek minden gyereknek jut valamilyen eszköz (laptop,telefon, tablet), amin követni tudja az órákat és a házi feladatokat, meg tudja írni a dolgozatokat. És milyen érdekes, jóval kevesebbet nyafognak ezen pl., mint az unokáim. 

Cigánymisszió - beszámoló a 2020. évi munkánkról

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Az elmúlt években  különböző módon próbálkoztunk  missziós munkát  végezni az érdi cigányság körében. Kezdetben a családok között  közösségi élet kialakítására törekedtünk, de a népes családok gyerekei felnőttek, gyerekeik lettek és a hely hiánya miatt nem folytatódhatott ebben  a formában.