Megkerült a fécampi apátságból ellopott, Krisztus vérét tartalmazó ereklyetartó

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 15. péntek

Megkerült a normandiai fécampi apátságból hat hete, június 1-jén ellopott, a hagyomány szerint Krisztus vércseppjeit tartalmazó ereklyetartó. Az ezeréves kegytárgy egy műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően lett meg.

Az ereklyetartót június 1-jén késő este lopták el a Le Havre kikötőjétől északkeletre fekvő fécampi apátság sekrestyéjéből. A tolvaj éjszakára bezárkózhatott az épületbe, amelyet nem védett megfelelő biztonsági berendezés.

„Az ellopott műkincsek hét-nyolc százaléka kerül vissza, nagy részük viszont megsemmisül. Ebben az esetben szerintem a tolvajnak fogalma sem volt arról, hogy mi került a birtokába” – mondta el a műkincset visszaszerző holland nyomozó, Arthur Brand a BBC-nek.

Az ereklyetartó két fiolát tartalmazott – a hagyomány szerint Krisztus vércseppjeivel –, amelyeket szintén a hagyomány szerint egy ládában a tengerbe dobtak, és Fécampban sodródott partra. A fiolák mellett több liturgikus edényt és egyéb tárgyat is elloptak a sekrestyéből.

Brand elbeszélése szerint egy ismeretlen lépett vele kapcsolatba e-mailben, és ő vezette nyomra a lopott tárgyakkal kapcsolatban. Mint kiderült, a tolvaj a barátjánál tárolta a lopott dolgokat. Amikor a barát rájött, hogy mi került hozzá, átadta annak a személynek, aki végül értesítette a nyomozót.

Brand azt ajánlotta, hogy vigyék el neki, hagyják az ajtajánál, és csengessenek be hozzá. Ugyanis ha az apátságba vitték volna vissza, letartóztathatták volna őket. A kalandos úton hozzá került ereklyét Brand július 12-én, kedden adta át a holland rendőrségnek, amely visszaviszi a fécampi apátságba.

Az apátság híres ereklyéjét több mint ezer éve látogatják a zarándokok.

Forrás: MTI

Fotó: Famillechretienne.fr

Magyar Kurír