Ukrajna és Európa is sötétségbe borulhat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 19. péntek

Oroszország elpusztította Ukrajna legnagyobb hőerőművét, amely emberek millióinak biztosított áramot Ukrajnában és szerte Európában. A helyzetet tovább rontja, hogy Oroszország elkezdte az ukrán energiahálózat totális elpusztítását, amely amellett, hogy Ukrajnát teljesen ellehetetleníti, Európát duplán is bajba keveri. Amellett, hogy bizonytalanná válik Európa energiaellátása is, Európa lesz kénytelen Ukrajna ellátását is biztosítani – fokozva ezzel a bizonytalanságot –, hogy az legalább a háború folytatásához mindenképp szükséges energiával rendelkezzen.

Ötvenezren vettek részt a lengyel nemzeti életvédő felvonuláson Varsóban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 19. péntek

Április 14-én több mint ötvenezren vonultak Varsó utcáin az „Éljen Lengyelország!” mottóval szervezett menetben, kifejezve tiltakozásukat az abortuszt támogató törvénytervezetek ellen. Az esemény védnöke a Lengyel Püspöki Konferencia volt. A főváros két székesegyházában szentmisét mutattak be a megfogant életekért; Tadeusz Wojda érsek kezdeményezésére imanap volt a templomokban erre a szándékra.

Felsőoktatás, fizetés, részlet egy nyílt levélből...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 19. péntek

Régóta kongatják a vészharangot a felsőoktatásban dolgozók. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 1000 dolgozója írta alá azt a fenntartónak címzett nyílt levelet, amelyben azonnali béremelést és más reformokat követelnek. A kezdeményezéshez azóta három másik, állami fenntartásban maradt egyetem is csatlakozott, így az aláírók száma mostanra a kétezret is meghaladta. Idézet a nyílt levélből:

Ferenc pápa: A túlzásokba hajszoló mai világban fontos erény a mértékletesség

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 18. csütörtök

Április 17-én, a délelőtti általános kihallgatáson a Szentatya az erősség, az igazságosság és az okosság után a negyedik sarkalatos erényről elmélkedett, mely jól illik a kicsinység, a szerénység, a rejtőzködés és a szelídség evangéliumi attitűdjeihez. A mértékletesség nem teszi szürkévé az embert, sőt segít, hogy jobban élvezzük az élet javait. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Már a gyerekek is halláskárosultak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 17. szerda

A hallás világnapján erre hívták fel a figyelmet a MTA kutatói és fül-orr-gégészek friss felmérésük alapján. A gyermekrendezvények többségén, koncerteken, mozikban olyan hangerővel szól a zene, amely a hallás romlásával járhat. Erre reflektálva a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal együttműködve benyújtottak egy törvényjavaslatot, amelyben kötelezővé tennék a szigorúbb hangszabályozást és a zajszint feltüntetését.

Magyar milliárdok politikai hirdetésekre

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 17. szerda

Kezdjük is a legsúlyosabb számokkal: a magyar politika az elmúlt öt évben összesen 12 milliárd 448 millió forintért vett hirdetéseket a két óriáscégnél. Az összeg nagyon nagy része Facebook- és YouTube-hirdetésekre ment, a töredéke csak a cégek többi platformjára, ezért a következőkben csak facebookos és youtube-os költésként hivatkozunk rájuk.

Egy nap alatt egyévnyi eső

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 17. szerda

Kedden közel egyévnyi esőmennyiség árasztotta el néhány óra alatt Dubajt: a városban az utak folyókká váltak, a repteret egy ideig le kellet zárni, de az otthonokba és az üzletekbe is betört a víz – írja a CNN.

Ferenc pápa: Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 15. hétfő

Irán drón- és rakétatémadást intézett Izrael ellen április 13-án, szombaton késő este. A háborús helyzet súlyosbodása ellen a Szentatya is felszólalt április 14-én délben, a Regina caeli imádságot követő beszédében.

Miért olyan nehéz ma társat találni

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 13. szombat

A hosszú távú partner megtalálása bonyolultabb, mint valaha, állítja Paul C. Brunson is, a Tinder kutatója, akinek már könyve is megjelent a témában. A kulturális és technológiai változások megváltoztatták szokásainkat, és nem feltétlenül jó irányba. A technika számos új lehetőséget kínál az ideális partnerrel való találkozásra, de megváltoztak a randevúzási szokások, már semmi nem olyan egyszerű, mint akár csak 15–20 évvel ezelőtt.

Ételek melegítése mikróval és a mikroműanyagok

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 14. vasárnap

Kazi Albab Hussain, a Nebraska-Lincoln Egyetem PhD-hallgatója bizonyos típusú műanyag élelmiszer-csomagolásokból felszabaduló ezüst nanorészecskéket tanulmányozott, amikor mikroszkóp alatt egy másik, konfettiszerű anyagot vett észre: apró műanyagdarabkákat. Nem sokkal korábban született meg a gyermeke, így nemcsak a saját egészsége, hanem a kisbabája miatt is foglalkoztatni kezdte a kérdés: vajon mennyi ilyen részecskét fogyasztunk el? Az eredményei szerint valószínűleg több milliárdot.

Túlvegyszerezett gyümölcsök, amiktől tartózkodnunk kellene

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. április 12. péntek

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyszerek csoportját jelentik, amibe több mint 4700 vegyi anyag tartozik. Ezek idővel felgyülemlenek a szervezetben és a környezetben. Ott vannak az ivóvízben, a talajban, a levegőben, a kozmetikumokban, a serpenyőkben, a csomagolásokban, a növényvédő szerekben. Évszázadokba, sőt évezredekbe telik, mire lebomlanak, és ha túl sokat érintkezünk velük, vese- vagy hererákot kockáztatunk, magas koleszterinszintet és akár máj- vagy immunrendszer-károsodást. Itt a lista a túlkezelt gyümölcsökről és zöldségekről: