Álljunk ellen a gyűlölködésnek! – Imádság a pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 04. szerda

Augusztus 2-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a józsefvárosi Szent József-templom plébániáján ökumenikus imádságot tartottak a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján. Az imaórát Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezette, Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök mondott homíliát.

Mi okozhat gyomorégést, refluxot?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 04. szerda

   - Kevés, általában nagyobb adagú, gyorsan elfogyasztott étkezés;
   - bő zsírban sült, nehezen emészthető ételek;
   - koffeintartalmú italok, kávé, alkohol és fűszeres ételek;
   - túlsúly, mozgásszegény életmód;
   - egyes gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, izomlazítók, vérnyomáscsökkentők;
   - gyógyszerek-vitaminok éhgyomorra történő bevétele;
   - túl sok cukor fogyasztása, késő esti, közvetlenül lefekvés előtti nassolás. Jó tanácsok:

Tömördi Viktor ferences szerzetes: Aki visszajön a túlvilágról, az mindenkit szeretni akar

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 03. kedd

Keppel Dániel egykori esztergomi ferences diák készített interjút Tömördi Viktor ferences szerzetessel a ferences pedagógiáról, a tanításról és különleges halálélményéről az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium diáklapja, a Franka számára.

Egy férfi, aki 24 évig kereste elrabolt gyermekét

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 02. hétfő

A gyermekrablás régóta fennálló probléma Kínában: az évente elrabolt gyermekek számáról ugyan nincs hivatalos statisztika, de a Közbiztonsági Minisztérium illetékesei júliusban közölték, hogy idén eddig 2609 eltűnt vagy elrabolt gyermeket találtak meg. Kínában az évente elrabolt gyermekek száma elérheti a 70 000-et, legtöbbjüket örökbefogadó családokhoz adják Kínába vagy külföldre - írja a The New York Times.

Ez véget vethet a Romániából érkező műanyagszennyezésnek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 02. hétfő

Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában 12 helyen a román-magyar határszakasz mentén, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését, miután az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon - jelentette ki hétfőn Nagyváradon Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter.

Világörökség lett a római limes, kivéve a magyar szakaszt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. augusztus 01. vasárnap

Az UNESCO felvette a világörökségek közé a római Limes német, osztrák és szlovák szakaszát, de a magyar szakasz nem került fel, mivel Magyarország korábban kilépett az erre vonatkozó pályázatból. Az UNESCO célja az, hogy idővel a teljes, 6000 kilométeres, Nagy-Britanniától Európán át Észak-Afrikáig húzódó egykori határszakasz felkerüljön a világörökségek közé.

Az élelmiszerek negyede eltérő minőségű egy osztrák és egy magyar boltban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. július 31. szombat

Több mint 300 terméket vizsgált meg és hasonlított össze különböző országokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021 között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Jézussal élni egy jó és boldog élet alapja – Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diánával

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. július 30. péntek

Ürge-Vorsatz Diánával, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökével, a Közép-európai Egyetem (CEU) Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének professzorával, az ENSZ Nobel-békedíjjal elismert Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagjával, a Közép-európai Egyetem Éghajlati és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának vezetőjével beszélgettünk (Magyar Kurir).

Bestiális kínzásokról számoltak be...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. július 30. péntek

Megközelítőleg tízezer ujgurt tarthatnak fogva a nyugat-kínai Dabancseng városában található 3-as számú Urumcsi fogolytáborban – számolt be a Euronews. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen négy fogolytábor működik, ezek legnagyobbika a 3-as számú. A hivatalosan előzetes letartóztatásban lévő foglyokat őrző intézmény mintegy kilencven hektárnyi területet foglal el. A helyszínre az Associated Press (AP) újságírói kaptak meglehetősen ritka belépési lehetőséget egy hivatalos kínai állami bemutató keretein belül.

Menekültek száma Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. július 30. péntek

A 2015-ös migrációs válság óta rendszeresen téma a migránsok beáramlása, illetve ezzel kapcsolatban az Európai Unió reakciói. Ez annak fényében kiemelten érdekes, hogy 2015 és 2020 között összesen 2788 menekültet fogadott be Magyarország.

Az olimpiai bajnok felmutatta a csodás érmét is a világnak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. július 29. csütörtök

Megható pillanat volt, amikor július 26-án dobogóra állhatott a Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, Hidilyn Diaz súlyemelőnő.