Megmarad a szegedi erdő, máshol építkezik az egyház

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 18. vasárnap

A korábbi terveivel szemben mégsem irtatja ki a Szent Gellért Fórum stadion mellett lévő 6 hektáros erdőt, jelentette be a honlapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Nem ott épít iskolát és focipályákat, hanem a Szegedtől 20 kilométerre lévő Mórahalom városában. A közlemény szerint:

„Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett. A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, mely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére.”
A 6 hektáros, állami tulajdonú szegedi erdőt tavaly ősszel ajándékozta a kormány az egyháznak, azóta folyik róla a vita.
A város önkormányzata meg akarta tartani az erdőt, mert az megköti a Szegedre a széllel beáramló por egy részét. Az erdő fennmaradása érdekében nemrég több százan tüntettek Szegeden, és már több ezren írták alá azt a petíciót, amely szintén az erdő kiirtása ellen tiltakozik. Egy szegedi lakossági fórum résztvevői pedig az ígérték, élőlánccal védik meg az erdőt, ha megjelennek a favágók.
Az egyházmegye közleménye szerint megtisztítják és gondozni fogják az eddig elhanyagolt szegedi erdőterületet, ahol futófolyosókat, sétálóösvényeket alakítanak ki.
(telex.hu)