Moszkva nem kegyelmez... hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 08. péntek

 Terroristának nyilvánították a világhírű orosz sportolót, nyolc évre ítélték az újságírót, kolléganőjét hat évre... hírek + ima:

- Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) felvette csütörtökön „a terroristák és szélsőségesek” általa vezetett listájára Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot – írja az MTI. A 61. évében járó, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) által összeállított jegyzőkönyv szerint Kaszparov elmulasztotta feltüntetni, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat.
Egy hónappal ezelőtt ugyanez a bíróság 40 ezer rubelre bírságolta őt meg, amiért külföldi ügynökként való megjelölés nélkül terjesztett anyagokat az interneten. Miután Kaszparov sportkarrierje befejezése után politikai pályára lépett, az orosz minisztérium tavaly májusban felvette őt a külföldi ügynökök nyilvántartásába.
A politikus 2013-ban hagyta el Oroszországot. A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a Litvániában élő Kaszparov 2016-ban Ivan Tyutrinnal, az orosz Szolidaritás mozgalom korábbi ügyvezető igazgatójával közösen megalapította a Szabad Oroszország Fórumot. A szervezet az ukrajnai háború kitörése óta háborúellenes konferenciákat tart, az orosz parlamenten kívüli ellenzék képviselőinek részvételével.

- Hét év börtönbüntetésre ítélték szerdán egy független orosz hírportál riporterét, mert cikkeket írt az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűnökről – írja a The Guardian. Roman Ivanovot, aki a RusNews online lapnak dolgozik, az orosz hadseregről szóló hírek közzétételéért ítélték el a háborús cenzúratörvények alapján, amelyeket nem sokkal Ukrajna két évvel ezelőtti teljes körű inváziója után fogadtak el.
Oroszország ezeket a törvényeket arra használta, hogy lecsapjon azokra az újságírókra és aktivistákra, akik olyan információkról számolnak be, amelyek ellentmondanak a Kreml narratíváinak arról, amit Moszkva különleges katonai műveletnek nevez Ukrajnában. Ivanovra a koroljovi városi bíróság ügyésze nyolc év börtönbüntetést kért.
Az Ivanov elleni vádak az ukrajnai Bucsában történt mészárlásról, az ENSZ háborús bűnökről szóló jelentéséről és az ukrán polgári infrastruktúrára mért orosz rakétacsapásokról írt cikkei miatt merültek fel.
Ivanov a második RusNews újságíró, akit „álhírek” miatt börtönbe zártak, miután kolléganőjét, Marija Ponomarenkót a múlt hónapban hat évre ítélték, amiért azzal vádolta Moszkvát, hogy az ukrajnai Mariupolban egy színházat bombázott az invázió első hónapjaiban.
A RusNews egy másik újságírója ellen több mint három évvel ezelőtti utcai tüntetésekre buzdító, „szélsőségességre” való nyilvános felhívás vádjával folyik eljárás. (index.hu)

Béke fejedelme, szentséges Istenünk, Úr Jézus szent szíve, békéért esdeklünk! Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét az egész világnak! Törd össze a gonoszság erejét és szabadítsd ki a népeket a háború és gyűlölet fogságából, az antikrisztusi vezetők rabságából és vezess minket a szabadság és szeretet útján, mert Benned bízunk! Miatyánk.. Üdvözlégy... Dicsőség...