Áttörés születhet a tüdőrák gyógyításában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 24. vasárnap

Az egyik leghalálosabb ráktípus, a tüdőrák ellen kezdtek el védőoltást fejleszteni az Egyesült Királyságban. A kutatók szerint a vakcina arra serkenti az immunrendszert, hogy elpusztítsa a rákos sejteket.

A rákkutatás egy ígéretes újítása hamarosan megelőzheti a betegség egyik leghalálosabb formáját. Neves intézmények – köztük az Oxfordi Egyetem, a Francis Crick Intézet és a University College London – tudósai egy LungVax nevű innovatív vakcinát fejlesztenek, amelyet a tüdőrák megelőzésére terveztek – írja az Interesting Engineering.
A kétéves projekt jelentős támogatást – 1,7 millió fontot, azaz nagyjából 2,1 millió dollárt – kapott a laboratóriumi kutatásra és 3000 adag vakcina legyártására az oxfordi klinikai biogyártó létesítményben.
A LungVax a tüdőrákos sejtek egyedi jellemzőit veszi célba. Ezek a sejtek „vörös zászlós” fehérjéket, úgynevezett neoantigéneket fejlesztenek, amelyek a sejt DNS-ében lévő rákkeltő mutációkból származnak.
A vakcina olyan DNS-szálat tartalmaz, amely az immunrendszert a neoantigének felismerésére neveli. Ez arra serkenti az immunrendszert, hogy elpusztítsa az abnormális tüdősejteket, és így potenciálisan megállítsa a tüdőrákot, mielőtt az kialakulhatna.
A vakcinát később a magas kockázatú egyénekre irányuló kísérletekhez lehetne felhasználni, beleértve bizonyos korcsoportokat, akik dohányoznak, vagy akiknek a múltjában előfordult dohányzás.
A tüdőrák jelentős közegészségügyi válsághelyzetet jelent. Csak az Egyesült Királyságban évente körülbelül 48 500 új eset fordul elő, és 72 százalékuk a dohányzásnak tulajdonítható.
Mariam Jamal-Hanjani, a University College London és a Francis Crick Intézet professzora, aki a LungVax klinikai vizsgálatát vezeti, elismerte, hogy a tüdőrák 10 éves túlélési aránya rendkívül alacsony. A LungVax-kutatás, a tüdő-egészségügyi vizsgálatokon keresztüli korai felismeréssel együtt, gyökeresen megváltoztathatja ezt a kilátást.
(index.hu)