Egy világhírű guru életútja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 15. csütörtök

Napjainkban is népszerű, könyvei ott sorakoznak a könyvesboltok ezoterikus kínálatot bemutató polcain. Szex-guruként kezdte, milliomosok befűzésével folytatta, majd Indiából Amerikába költözött. Ő, és/vagy követői követték el az egyetlen bioterrorista merényletet az USA-ban. Bhagwan Shree Rajneesh, legutolsó felvett nevén Osho életútja:

A történtek megértéséhez Indiából kell indulnunk. Itt élt egy Chandra Mohan Jain nevű férfi, aki az 1970-es évek végére ismert és népszerű ember lett. Kritizálta a szocializmust, Gandhit és az egyházakat, ráadásul elég nyitott elveket hirdetett a szexualitásról. Az utolsó annyira jól működött, hogy hívei sokszor csak mint szexguru emlegették. A hetvenes években elég sok követőre tett szert, nemzetközi merítésből szerzett filozófiai nézeteket és vallási szokásokat újraértelmezett tanításait komoly sikerrel hirdette. Hatalmas vagyont halmozott fel, tízezrek keresték fel, hogy megvilágosodást nyerjenek általa, népszerűségét részben annak köszönheti, hogy rengeteg apróságot vett át különböző vallásokból és kultúrkörökből, és közben azt hirdette, hogy alapvetően minden vallás jó, csak a rájuk telepedő egyházak rontják el azokat. Így érthető módon a közben a nevét Bhagwan Shree Rajneesh-re változtató férfi politikailag ellehetetlenült, az indiai egyházi vezetők egyszerűen kilobbizták őt az országból.
Mivel Rajneesh eddigre amúgy is főleg nyugati, gazdag emberek gurujának tartotta magát, célszerű lépés volt az USA-ba költözni. Itt egy Big Muddy Ranch nevű, oregoni területen kezdtek új életet Rajneesh az USA-ban a vagina gurujaként volt ismert, és komoly hírnevet épített ki magának azzal, hogy az általa hirdetett út nem az ömegtartóztatásról és a szegénységről szólt, a szexet a meditáció egy formájának mondta, ráadásul a gazdag emberek szellemi vezetőjének tartotta magát. Vállalkozásai mesés vagyont halmoztak fel, 90 darabos Rolls-Royce flottája volt (bár erre azt mondta, hogy nem neki kell, a követői szeretnék, hogy legyen, ő csak néha ül bele egybe, egy órát kocsikázni).
A kommuna érthető módon hamar kinőtte magát, és elkezdett igazi városra emlékeztetni: az itt élőknek volt saját tűzoltóságuk, bevásárlóközpontjuk és repülőterük is. Ez főleg a szomszédos településeknek nem tetszett, akik amellett, hogy a modern Szodomának és Gomorrának tartották Rajneeshpuramot, jogilag is támadták a fiatal települést. A hely eredetileg ugyanis mezőgazdasági megmunkáláshoz hasonló jellegű tevékenységre adott csak lehetőséget, városként nem igazán volt lehetősége működni. A várost nem Rajneesh vezette, hanem egy Sheela nevű nő, a guru elvonultan élt, a külvilág történéseiről saját bevallása szerint nem volt sok fogalma. Sheela és Rajneeshpuram vezetőségének jó része azonban 1985 szeptemberében egyik napról a másikra elmenekült, Rajneesh pedig megszakította a hallgatást, és sajtótájékoztatót tartott.
Itt jelentette be, hogy Sheela és bűntársai Rajneesh elszigeteltségét kihasználva egy sor bűncselekményt hajtottak végre. Lehallgatták a városka lakóit, megfenyegettek vagy lefizettek hivatalos személyeket, gyilkosságot terveztek Rajneesh orvosa ellen, és végül, de nem utolsó sorban szalmonellával fertőzték meg a szomszédos The Dalles város éttermeinek kínálatát, hogy így befolyásolják a városi szavazásokat.
Pontosan sosem sikerült bebizonyítani, hogy a szellemi vezetőnek mennyi tudomása volt a történtekről. A korabeli tanúvallomásokban sokan mondták, hogy meg voltak győződve arról, hogy vezetőjük minden fontos döntésben részt vesz, Sheela csak közvetíti Rajneesh akaratát, sőt, a nő egy alkalommal lejátszott egy felvételt, ahol Rajneesh arról beszélt, hogy „ha ezeket a dolgokat meg kell tenni ahhoz, hogy Rajneeshpuram megmaradjon, akkor meg kell tenni”. Sheela úgy magyarázta a szavakat, hogy nem a legjobb módszer másokat bántani, de ha meg is hal valaki, hát az sem a világ vége. Viszont a követők szerint Rajneesh nem hogy tenni, de még gondolni sem tudott volna semmi erőszakosat, és biztosak voltak abban, hogy mit sem tudott a szalmonellás történetről.
Ettől függetlenül a tervből valóság lett, sokan megbetegedtek, pár napos csecsemőktől idős emberekig, szerencsére azonban halálos áldozat végül nem volt.
Rajneeshuram vezetőit ettől függetlenül természetesen letartóztatták, Sheela börtönbe került, Rajneesh pedig alkut kötött az amerikai hatóságokkal (akik előtte azért még a lehető legtöbbször mutatták meg az országban ide-oda reptetett, bilincsbe vert férfit a tévében), és egyszerűen elhagyta az országot. Az alku lényege az volt, hogy nem a bűnösségét ismerte be, hanem azt, hogy a hatóságoknak elég bizonyítékuk van ellene ahhoz, hogy elítéljék – illegális határátlépés és a tartózkodási törvények megsértése miatt. Rajneesh ugyanis turistavízummal érkezett az USA-ba a 80-as évek elején:10 év felfüggesztett börtönt és 400 ezer dolláros büntetést kapott. A bioterrorizmus ügyében sosem került elő a neve.
Ráadásul az a név hamarosan amúgy sem jelentett sokat. Rajneesh visszatért Indiába, és tovább hirdette tanait. 58 éves korában, 1990-ben halt meg, de azóta is óriási népszerűségnek örvend, bár a legtöbben csak a zen-buddhista új nevén, bizonyos Oshóként ismerik őt. Az általa megteremtett kultusz halála után is virágzik, halála után az indiai közvélemény és politika véleménye is megváltozott róla, a tanítványai évente tízmillió dolláros üzletet jelentenek azóta is.
(index.hu)