Hit Éve – miért pont most?

Kategória: Eheti Megjelent: 2012. október 15. hétfő

Mondhatnánk, hogy azért, mert olyan nehéz helyzetben vagyunk, vagy kerülhetünk, hogy az Istenbe vetett hitünk nélkül minden reményünk elveszhetne. De megfogalmazhatom ezt egészen másképp is, ahogy az egyik összejövetelünkön történt. Akkor az egyik testvérünk ezt a próféciát kapta Jézustól: „Kövessetek engem és én csodák között vezetlek benneteket…”

A Hit Éve kapcsán nyugodtan feltehetjük azt a kérdést is: te kinek hiszel? Kedvenc politikusodnak, kedvenc tévébemondódnak, jósodnak, gazdaságkutatódnak, asztrológusodnak, épp aktuális karizmatikus emberednek – vagy Istennek?

„Hitt ábrahám az Úrnak és az tulajdoníttatott neki igazságul” – más megfogalmazásban, „és az valósággá lett”. Ábrahám hitt Istennek, kivonult városából, jövevényként vándorolt azon a földön, amelyről az Úr azt ígérte neki, hogy övé lesz, hitt gyermeke születésében és hogy nagy néppé lesz…

Hetvenöt évig hitt és reménykedett, mire Izsák megszületett! (Nekünk nem kell ennyi ideig várni…)

El kell ismernünk, jelenleg emberileg nem sok reményünk lehet. Gazdasági válság, kulturális válság, a bűn és gyűlölet terjedése, elöregedés, elvándorlás, elszegényedés – bőven van mit sorolni. De vajon nem ennek kell-e történnie? Ha „Isten közeledik”, akkor nem össze kell-e omlania minden olyan struktúrának, ami nem a Szentlélektől ihletett? Amit a világ szelleme, a gonosz lélek ihletése hozott létre? Vajon nem egyre nyilvánvalóbbá kell-e válnia a határnak az igazság és hazugság, a bűn és kegyelem között? Hiszen épp az a jó, hogy ha a szürke, elmaszatolt világ kitisztul és világosan felismerhetővé és elkülöníthetővé válik a jó és a rossz.

Ez persze kellemetlen is, mert minket is választásra kényszerít. Hirtelen az is kiderül, hogy bennünk is még sok a tisztázatlan dolog, a bűnös hajlam, hogy még mindig a küzdelem idejét éljük. De most, épp most, a hit által még teljesebben, erősebben, szebben és igazabban érkezhet hozzánk Isten országa – a Szeretet földje.

Azt remélem, hogy a következő időszakban még több csodának lehetünk majd tanúi. Gyógyulásoknak, szabadulásoknak, életrendezéseknek személyes és közösségi szinten egyaránt. Hiszem, hogy Isten az egész Egyházat is meg akarja újítani – hitben járunk és nem szemünk látásában – meg akarja nyitni a bezárt szívek és plébániák ajtaját. Előre örvendezek és hálát adok, mert Isten valóban győzelmet ad nekünk, győzelmet a bűn felett, győzelmet a hamis tanítások felett, győzelmet a gonosz struktúrák felett – és Istenben ez a győzelem a miénk!

Azt hiszem, nagyon izgalmas időszak előtt állunk. Isten eljön, hogy velünk és általunk a bűnbánatra vezesse, megtisztítsa és megújítsa a világot!

Biztos lesznek küzdelmeink, biztos lesz, amikor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk – hiszen mi csak gyengécske tanítványok vagyunk -, de azért mégis nagyon hálás vagyok Istennek, mert olyan korban élhetek/élhetünk, amikor megláthatjuk Istennek erővel és hatalommal eljövő országát.

Drága Istenünk! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen.

Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)