A józan észről

Kategória: Eheti Megjelent: 2013. április 29. hétfő

Egy régi, önfényező szociológus történet szerint egy faluban már hárman lettek öngyilkosok rövid idővel egymás után. Pszichológusok, politikusok keresték, hogyan lehetne megállítani ezt, de nem jutottak semmire. Aztán jött egy szociológus, kérte, hogy mutassák meg, hol történtek az esetek. Mind ugyanott, egy falba vert rozsdás szögre kötötték fel magukat. „Húzzák ki a szöget” – szólt a praktikus tanács, és lőn… a szöget kihúzták, nem történt több öngyilkosság.

Ez a történet nem annyira a szociológia tudományáról szól – inkább némi pszichológiai érzék, beleérző képesség kellett a jó tanácshoz (a szög és az öngyilkosságok összekapcsolódása és folyamatos látása felerősíthette a késztetést) mint inkább a józan észről. Amiből mintha egyre nagyobb hiánnyal rendelkeznénk.

Jézus csodálatosan józan, gyakorlatias gondolkodású ember volt, tanácsait érdemes így (is) olvasni. Amikor például azt mondja a párosával elküldött tanítványainak, hogy az útra ne vigyenek se tarisznyát, se két ruhát, se botot, az nem csak az Istenre való teljes ráhagyatkozásról szól, hanem arról is, hogy az útonállók és rablók lássák, hogy nincs értelme őket megtámadni. (Az akkori közbiztonság állapotáról sokat elmond az irgalmas szamaritánus története, ami azzal kezdődik, hogy egy embert megtámadnak, összeverik és otthagyják az úton – Jézus hallgatói számára láthatóan számára ismerős helyzet. Nem véletlen, hogy akkor az emberek még rövid távolságokra is csoportosan utaztak.)

Józan ész – olykor mennyire híján vagyunk ma ennek! Nemrégiben egy levelező listán vita alakult ki a homeopátiás „kegyszerekről”, és a hozzászólók egy része azt az egyszerű igazságot sem tudta felfogni, megérteni, hogy ha a homeopátiás pirulákban nincs semmilyen fizikailag kimutatható hatóanyag (ez igaz), akkor ilyen módon nem is gyógyíthat. (Hatóanyag nélküli, vízzel csöpögtetett cukorpirulákat drága pénzért eladni alapesetben is csalás és sarlatánság - és akkor a szellemi okokról, mágikus praktikákról szót sem ejtettünk.)

Hej, a legjobb hidratáló kezelés még mindig a tiszta vízzel való arcmosás, ha pedig még a pirosító (fiatalító) hatást is akarjuk, mossunk arcot szappanos vízzel – na de, hová lenne akkor a szépségipar?! Ahogy az egyik kozmetikai cég vezetője mondta: mi nem szépségápolási termékeket árusítunk, hanem reményt…

Hasonlóan, bármelyik táplálkozási szakember (dietetikus) elmondhatja, hogy a változatos, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó étkezés általában kielégíti a szervezet tápanyag, vitamin és nyomelem szükségletét. Ennek ellenére hetente kapok olyan elektronikus kéretlen leveleket (spam), ami szerint ha nem eszem azonnal napi egy kiló céklát, egy levél X-vitamint, – ami persze a ráktól kezdve mindenre jó -, akkor már áshatom is a síromat. Súlyosbító körülmény, amikor a tisztelt levelet író, köröztető arra akar rábeszélni, hogy ne forduljak orvoshoz, ne kezeltessem magam, mert ha elég X-vitamint (vagy amit éppen, ez időről időre változik) eszem, akkor minden bajból kigyógyulok, sőt!

Száz éve az átlagos életkor évtizedekkel volt kevesebb a mainál. Nagymamámnak hét gyerekéből kettő tudott felnőni, a többi korán meghalt - és halhatnánk mi is torokgyíkban, az almáskert ellenére, ha nem lenne a modern orvostudomány, amely kikutatta a betegségek okait és gyógymódját. Mi, a lány ikertestvéremmel életben sem maradtunk volna, ha nincs inkubátor és védőoltás. És örülök, ha a fogorvos betömi a fogamat (ámbár ha a pálinkában van X-vitamin, akár azzal is öblögethettem volna, mint tudjuk), és örülök, hogy van fájdalom-csillapító… nem sorolom.

Nem akarom a gyógyszeripart felmagasztalni, van saruk nekik is, de „szűzlány pirulása” ez ahhoz képest, amit a hiszékenység és butaság vámszedői (szervezett formában is) művelnek.

Megismerkedtünk egy asszonnyal, aki amikor rákos beteg lett, táltoshoz fordult, aki abbahagyatta vele a szakorvosi kezelést, kicsalt tőle sokszázezer forintot, állította neki, hogy meggyógyult, majd amikor kiderült, hogy az asszony már orvosilag menthetetlen, áttétes rákos, akkor azt mondta neki, hogy csak magát hibáztathatja, mert nem hitt eléggé… Ez a gazemberség minősített esete, hasonló az „ingyenes egészségfelmérésekhez”, aminek a végén sokszázezer forintos gagyi termékeket sóznak a kellően beetetett és megijesztett hallgatóságra. (Ugyanez a bankszektorban a mai gazdasági válsághoz vezetett – de ebből sem tanulunk.)

Az ellenszer a józan ész. A problémák értelmes (ok-okozati) végig gondolása, a gyakorlatias, praktikus megoldások keresése. A hiszékenység helyett pedig a Jézus Krisztusba vetett értelmes hit helyezése. (Értelmes hit, nem győzöm hangsúlyozni! Beszélgettem többször egy asszonnyal, aki úgy tűnt, hogy elindul Isten felé. Aztán egyszer azt mondta, hogy ő hisz Istenben, ezért imádkozik és vesz lottószelvényt, mert az Isten őt megsegíti. Próbáltam óvni ettől, sikertelenül. Összes megtakarított pénzén szelvényeket vett – az eredmény persze teljes kudarc. De ha már hit: hát nem elég lett volna egy lottó-szelvényt vennie? Ha már Isten úgyis lottózik, egy szelvénnyel is ötös találatot érhet el… Ezek után el is maradt tőlünk szegény asszony.)

Úgy tűnik, sokan nem szeretnek ma már gondolkodni. Jobb nekik a készen kapott, instant tévé-megoldás. Mi azonban azért vagyunk Krisztus-követők, hogy ebben is a Mesterünket kövessük: használjuk az eszünket!

Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)