Meghalt Alekszej Navalnij

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. február 16. péntek

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be.

A Sky News által hírül adott közlemény szerint 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen, mint írják, „A. Navalnij elítélt egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”.
A Politico beszámolója szerint az orosz ellenzéki politikus hirtelen jött rosszul léte azért is volt váratlan, mert csütörtökön még kitűnő egészségnek örvendett. A SOTA független orosz hírportál egy videót is közzétett a bírósági ülésről, amelyen Navalnij azzal viccelődött, hogy elfogyott a költőpénze a börtönben.
A 47 éves Alekszej Navalnijt az északi sarkkörtől alig 65 kilométerre fekvő börtönben tartották fogva.
Az ellenzéki politikus december elején eltűnt a vlagyimiri régió egyik börtönéből, ahol minden egyes ítéletet figyelembe véve 30 éves büntetését töltötte rendszerellenes tevékenység és csalás vádjával, amelyet politikai megtorlásnak nevezett a 2010-es évek Kreml-ellenes ellenzékének vezetéséért. Nem számított arra, hogy még Putyin életében szabadlábra helyezik – írja a The Guardian.
Alekszej Navalnij a 2011–12-es oroszországi tüntetések kirobbantásához azzal járult hozzá, hogy kampányolt a választási csalás és a kormányzati korrupció ellen, nyomozott Putyin belső köre után, és az eredményeket több száz milliós nézettséget hozó videókban osztotta meg.
Politikai karrierjének csúcspontját 2013-ban érte el, amikor a szavazatok 27 százalékát szerezte meg a moszkvai polgármester-választáson, amelyet kevesen tartottak szabadnak vagy tisztességesnek. Évekig szálka maradt a Kreml szemében, mert többek között kiderítette, hogy Putyin személyes használatra építtet palotát a Fekete-tengernél.
2020-ban Alekszej Navalnij egy repülőúton kómába esett, miután az orosz FSZB biztonsági szolgálat a gyanú szerint megmérgezte. Később Németországba menekítették kezelésre. Ezt követően felépült, és 2021 januárjában visszatért Oroszországba, ahol a feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt letartóztatták, és ekkor 9 év börtönre ítélték.
Vlagyimir Putyin a közelmúltban indított elnökválasztási kampányt ötödik hivatali ciklusáért. Már most ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő orosz vezető Joszif Sztálin óta, és meg is előzheti őt, ha 2030-ban újraindul a választáson. Erre van is lehetősége, mivel 2020-ban átíratták a hivatali idő korlátozására vonatkozó alkotmányos szabályokat.

Carl Bildt, az Európai Külkapcsolati Tanács társelnöke osztott meg X-en egy rövid videót, amelyben Alekszej Navalnij beszél arról az esetről, ha meghalna:
„Figyeljetek, egy nagyon egyértelmű üzenetet kell eljuttatnom hozzátok: ha úgy döntenek, hogy megölnek engem, akkor se adjátok fel. Ez egyértelmű jele annak, hogy elképesztően erősek vagyunk” – kezdi Navalnij.
Majd azzal folytatja, hogy ezt – vagyis a halálát – fel kell használni arra, hogy még erősebbé váljanak, mert nem is tudják, mennyire erősek. Szerinte a gonosz győzelméhez az kell, hogy a jó emberek ne csináljanak semmit.
Szóval ne legyetek inaktívak! – zárja gondolatait az elhunyt politikus.

(index.hu)