Iskola-alapítás helyett einstand

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. március 08. péntek

Egy keresztény iskolát megalapítani, felfejleszteni hosszú és nehéz feladat. Úgy tűnik, egyházunk a szerves fejlődés helyett egy rövidebb utat választ: Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a napokban bejelentette igényét a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogának átvételére, erről kedden kaptak értesítőt az 500 diákkal működő iskolától az érintett családok. Az igazgatói körlevél szerint az érsekség iskolai főhatóságának képviselői március 11-én tartanak tájékoztatót a szülők számára a terveikről.

Az iskola igazgatója, Hudu Mariann levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok szerint oktatási intézmény csak akkor adható át vallási vagy világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha az átadást a szülők több mint fele támogatja. A 24.hu-nak több szülő is elmondta, hogy az érsekség bejelentkezése váratlanul érte őket.
Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere lapunknak megerősítette, hogy az Erdő Péter bíboros vezette főegyházmegye a múlt héten az önkormányzatot is megkereste azzal, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az átadásról. Horváth közölte, nincs szándékukban támogatni a kezdeményezést, annál is inkább, mert a kerület lakossága korábban nagy többséggel kinyilvánította, hogy az önkormányzatnál látnák legszívesebben a kerületi iskolák fenntartói jogait. A Jókai és a többi zuglói közoktatási intézmény jelenleg a Közép-Pesti Tankerületi Központhoz tartozik.
Ötmilliárd forintot von el az állam a kerület költségvetéséből az oktatási intézmények fenntartási költségeire hivatkozva, de nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Nem hiszem, hogy a problémákra az lenne a megoldás, hogy az állam átadja az iskolát az egyháznak – mondta, hozzátéve, hogy az önkormányzat is képviselteti magát a hétfői tájékoztatón, és ott is jelzik majd, hogy nem támogatják a főegyházmegye terveit.
(24.hu)