Ürge-Vorsatz Diána tavaszi tanácsai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 04. hétfő

 Jön a tavasz - mindenki zsizseg a kertben, teraszon, vagy csak ablakládákban. Ültetünk, életet adunk, gyönyörködünk a gyarapodásukban - ezzel a városi (települési) biodiverzitásnak, nyáron a helyi hűvösön tartásnak, és a saját mentális egészségünknek, jóllétünknek is nagyon sok jót teszünk. Pár dologra fontos vigyázni viszont, ha nem akarunk több rosszat tenni, mint jót!

1. Talán a legeslegfontosabb, hogy NE VEGYÜNK TŐZEGET! Tudom, hogy annyira nehezen pótolható (komposzt?) - de minden csomag megvásárlásával a gyökerek és a láp által sokezer évig felgyűjtött, tárolt karbonraktárát pöfögjük vissza a levegőbe, ezzel gyorsítva a globális felmelegedést! Lásd kép: gyönyörű mocsaras ökoszisztémákat sivatagosítunk el minden zsák tőzegnek a kosárba dobásával!.

2. Próbáljunk meg minél többéves, a mi ökoszisztémánkban honos növényeket, virágokat, bokrokat (zöldségeket) ültetni. A talaj az egyik legnagyobb karbontárolónk, a bioiverzitásával az egészségünk kulcsa - de a sokat megzavart, felásott, szabadon hagyott talaj pusztul. Ha lehet, mindig legyen takarónövény mindenütt! Minél több évig él stabilan egy növény egy talajban, annál többet javított rajta.

3. A virágosakat ne váltogassuk ugyanazon a helyen. Ha már odavonzották a beporzókat pl az erdőből, nálunk otthont teremtettek maguknak, családot alapítottak - és HUSS!, mi újat ültetünk, mert elvirágzott - valószínűleg halálra ítéltük az odavonzott barátainkat (a legtöbben a talajban laknak, ha azt zargatjuk, leromboljuk az otthonukat, valamint más virágon nem biztos, hogy tudnak táplálkozni). Ültessünk inkább sokféle, máskor virágzó növényközösséget minden egyes ládába!

(facebook)