Ürge-Vorsatz Diána tavaszi tanácsai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 04. hétfő

 Jön a tavasz - mindenki zsizseg a kertben, teraszon, vagy csak ablakládákban. Ültetünk, életet adunk, gyönyörködünk a gyarapodásukban - ezzel a városi (települési) biodiverzitásnak, nyáron a helyi hűvösön tartásnak, és a saját mentális egészségünknek, jóllétünknek is nagyon sok jót teszünk. Pár dologra fontos vigyázni viszont, ha nem akarunk több rosszat tenni, mint jót!

1. Talán a legeslegfontosabb, hogy NE VEGYÜNK TŐZEGET! Tudom, hogy annyira nehezen pótolható (komposzt?) - de minden csomag megvásárlásával a gyökerek és a láp által sokezer évig felgyűjtött, tárolt karbonraktárát pöfögjük vissza a levegőbe, ezzel gyorsítva a globális felmelegedést! Lásd kép: gyönyörű mocsaras ökoszisztémákat sivatagosítunk el minden zsák tőzegnek a kosárba dobásával!.

2. Próbáljunk meg minél többéves, a mi ökoszisztémánkban honos növényeket, virágokat, bokrokat (zöldségeket) ültetni. A talaj az egyik legnagyobb karbontárolónk, a bioiverzitásával az egészségünk kulcsa - de a sokat megzavart, felásott, szabadon hagyott talaj pusztul. Ha lehet, mindig legyen takarónövény mindenütt! Minél több évig él stabilan egy növény egy talajban, annál többet javított rajta.

3. A virágosakat ne váltogassuk ugyanazon a helyen. Ha már odavonzották a beporzókat pl az erdőből, nálunk otthont teremtettek maguknak, családot alapítottak - és HUSS!, mi újat ültetünk, mert elvirágzott - valószínűleg halálra ítéltük az odavonzott barátainkat (a legtöbben a talajban laknak, ha azt zargatjuk, leromboljuk az otthonukat, valamint más virágon nem biztos, hogy tudnak táplálkozni). Ültessünk inkább sokféle, máskor virágzó növényközösséget minden egyes ládába!

(facebook)

You have no rights to post comments