Nincs abortuszhoz való jog – A lengyel katolikus püspöki kar az Európai Parlament határozatáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 05. szombat

Az Európai Unió Alapjogi Chartája, amelyre hivatkozva az Európai Parlament (EP) határozatban ítélte el az abortusztörvény ügyében hozott lengyel alkotmánybírósági döntést, leszögezi, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez – mutatott rá Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke december 3-i nyilatkozatában.

Hogyan beszélgessünk egy kamasszal?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 05. szombat

A kamaszkor egy roppant érzékeny időszak, ami nemcsak a szülőket, de a gyerekeket is megviseli. Így vészelhetjük át együtt.

Max Cappabianca domonkos szerzetes: Végletesen megosztott lesz az egyház?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 04. péntek

Elképzelhető-e, hogy a katolikus egyházban is ugyanolyan megosztottság alakul majd ki, mint a választások előtt és után egyaránt rendkívül megosztott Egyesült Államokban? Hasonló folyamat fenyegeti-e a katolikus egyházat is?

Ferenc pápa: Nem elég Istent áldanunk, áldanunk kell az embereket, az egész világot!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 03. csütörtök

December 2-án a Szentatya az Apostoli Palota könyvtárszobájában mondta el az imádságról szóló katekézisciklusának 17. elmélkedését, melyben az áldás témájáról, az áldó ima fontosságáról beszélt. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Testről, lélekről és stigmákról – Folytatódott a Határtalan Tudás rendezvénysorozat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 02. szerda

Milyen a test és a lélek viszonya? Mit jelent a kereszténység számára a test? Hogyan lehet értelmezni a stigmákat? A test csak legyőzendő ellenfél? Többek között ezekről a kérdésekről esett szó a Central European University (CEU) Határtalan Tudás rendezvénysorozatának legutóbbi – online megtartott – alkalmán, november 30-án.

Elöregedő Európa - ingyen adja a házakat az elnéptelenedő olasz falu

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 02. szerda

Ingyen kínálja a birtokokat egy falu az olaszországi Molise régiójában annak érdekében, hogy újra életet leheljenek a közösségbe, írja az Independent. A 923 fős Castropignano vezetése egy felhívásban jelentette be, hogy az elhagyatott ingatlanokat felajánlják a beköltözőknek, hátha ezzel a programmal megállítható az elnéptelenedés.

Jelentősen csökkent Európa üvegházgáz-kibocsátása

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 01. kedd

Az irány jó, bár ennél is több kell: Az Európai Unió üvegházgáz-kibocsátása 2019-ben három évtizedes minimumra csökkent – írja az MTI az Európai Bizottság éves éghajlat-politikai jelentésére hivatkozva. Az emissziók 24 százalékkal estek vissza az 1990-es szinthez képest, az unió 27 tagállamában az előző évhez viszonyítva 3,7 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5 százalékkal nőtt.

"Jó válaszok nélkül megkezdődik a civilizációnk felbomlása"

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. december 01. kedd

Létfontosságú, hogy kíváncsi, az új jelenségekre nyitott emberként kezdje meg valaki az életét, ezért hibás az iskolákban bevett gyakorlat, hogy a tanulmányai végére valakit egy megtöltött és lezárt edénynek tekintenek, akit így engednek útjára – mondta  Neil deGrasse Tyson asztrofizikus, számos híres szakkönyv és szórakoztató oktatófilm szerzője. Tysont a technológia hatásáról, a szkepticizmus értékétől kérdeztük (napi.hu) és arról, hogy az idei vírusévben felgyülemlő óriási szemétmennyiséget kilőhetjük-e az űrbe.

Szent Ciprián: Ne féljünk a haláltól, a halhatatlanságra gondoljunk!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. november 30. hétfő

Mindig arra kell gondolnunk, hogy nekünk nem a magunk akaratát, hanem Isten akaratát kell megtennünk, ahogyan az Úr tanított rá minket a mindennapi imádságban. Milyen fonák és helytelen dolog: könyörgünk, hogy legyen meg Isten akarata, amikor pedig Isten magához hív és kiszólít minket ebből a világból, akkor nem fogadunk szót teljes készséggel akaratának és parancsának.

Ferenc pápa: „Jöjj, Uram, Jézus!”

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. november 30. hétfő

November 29-én délelőtt a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét, melyen a bíborosok között már a tegnap kinevezett új bíborosok is jelen voltak. Homíliájában a közelség és az éberség fogalmát körüljárva arra biztatott Ferenc pápa, hogy ne adjuk meg magunkat a középszerűségnek és a közönynek. Ferenc pápa teljes homíliájának fordítását közreadjuk.

Szomorú statisztika a fiatalokról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. november 29. vasárnap

A 16-18 évesek szinte mind isznak alkoholt, negyedük rendszeresen dohányzik és még ennél is több azoknak a száma ebben a korcsoportban, akik próbáltak már ki valamilyen pszichoaktív szert. - mutatta ki egy új felmérés, amely érdekes módon a legrosszabb helyzetben lévő fiatalok (iskolaelhagyók, intézetisek, tanulási nehézséggel diagnosztizáltak) körét nem is vizsgálta.