Afréka megindító tanúságtétele: Harminc évig nem voltam érett rá, hogy megvalósuljon az álmom

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 19. szombat

Dr. Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvos, aki a járvány idején márciusban Nigériába utazott két hétre, ám végül csak hat hónap után sikerült hazajönnie. Derűs lélekkel, hatalmas energiával vetette bele magát az adományok gyűjtésébe, az éhezők megsegítésébe. Mások mellett szerkesztőségünk is nagy örömmel állt mellé. Álmairól, hivatásáról és az aktuális helyzetről kérdeztük.

Mirjam Rádió – Új magyar nyelvű adó indul Érsekújvár körzetében

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 18. péntek

A Mária Rádió szeptember 18-án indítja el egész napos műsorfolyamát az érsekújvári 94,6-os frekvencián Mirjam Rádió néven. A december 16-a óta sugárzott rozsnyói adással együtt így már a második vételkörzetben is elérhetővé válik a hallgatók számára a napi 24 órás magyar nyelvű rádióadás – tájékoztatott Kacz Gábor, a Mária Rádió – Mirjam Rádió koordinátora.

Válság

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 18. péntek

Az emberek jelentős részének, 42-43 százalékának csökkent a bevétele, jövedelme a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatására. A megkérdezettek 15 százaléka elveszítette a munkáját (tehát vagy állástalan lett, vagy vállalkozóként elapadtak a megrendelései) Állása bár megmaradt, de fizetése a megkérdezettek 28 százalékának lett kevesebb, miközben csupán 20 százalékuknak csökkent ezzel párhuzamosan a munkaideje (Publicus Intézet felmérése).

Ferenc pápa: Gondoljunk a gyerekeinkre, az unokáinkra, mit hagyunk rájuk

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 17. csütörtök

Szeptember 16-án a Szentatya a „világ gyógyításáról” szóló katekézissorozatának 7. állomásához érkezett, mai elmélkedésének központi gondolata a „közös otthon gondozása és a szemlélődő magatartás” közötti kapcsolat volt. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Stop PET

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 17. csütörtök

Legalább másfél milliárd. Ennyi PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. Körülbelül 70%-ukat soha nem hasznosítják újra: lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik, majd mikroműanyaggá szétesve bekerülnek folyóinkba és az ivóvizünkbe. Egy műanyag palack akár 450 évig is szennyezi a környezetünket.

Örömmel térjünk vissza az Eucharisztiához! – Az istentiszteleti kongregáció levele

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 16. szerda

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szeptember 12-én Örömmel térjünk vissza az Eucharisztiához! címmel tette közzé a püspöki konferenciák elnökeihez írott levelét, amely a liturgia ünnepléséről szól a Covid-19-pandémia alatt és után. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Liturgikus Intézetének hivatalos fordítását adjuk közre.

21 éves volt Willy, akit halálra vertek az utcán – Az erőszak áldozatainak védőszentjeként emlegetik

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 15. kedd

Az olaszországi Colleferróban a szeptember 4. és 5. közötti éjszakán négy fiatal halálra verte Willy Monteiro Duartét, egy 21 éves, Zöld-foki-szigetekről származó fiatalembert, aki megtámadott barátja segítségére sietett. Egy olasz pap azt javasolja, legyen az erőszak, a bullizmus áldozatainak védőszentje.

Teréz anya az Istenre hagyatkozásról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 15. kedd

"Nem veszed észre, hogy túl sokat gondolkodsz, betöröd a fejed a problémák megoldása során? Amikor Istenhez imádkozol, bízz mindent Istenre. Akkor tedd azt, amit a legmegfelelőbbnek tartasz, és meglátod, hogy Isten a lehető legjobban alakítja ügyeidet!" (Teréz anya)

Ötletpályázatot írtak ki a Lenin-mauzóleum Lenin nélküli hasznosítására

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 14. hétfő

Elvinnék a Kreml mellől a közel száz éve elhunyt első szovjet vezető holttestét. Kérdés, mi kerüljön a helyére.

Szemlélődés és együttérzés a teremtett világért – A Laudato si’-közösségeket fogadta a pápa Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 14. hétfő

Szeptember 12-én délben a VI. Pál aulában fogadta Ferenc pápa a Laudato si’-közösségek képviselőit, akik az egész világból és Olaszországból érkeztek. Hozzájuk intézett beszédében a közös és felelős összefogás szükségességét emelte ki a Szentatya, majd a teremtésvédelem útjaként elemezte a szemlélődés és az együttérzés magatartásformáit.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén apokaliptikus méretű tűzövezet alakult ki

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. szeptember 13. vasárnap

Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz. Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, s a hét elején Dél-Kalifornia valamennyi nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt. Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába. Már nemcsak Kalifornia északi vidékein pusztítottak a lángok, hanem átterjedtek a szomszédos Oregon államra is, s elérték annak egyik északi nagyvárosát, a Washington állam határához közeli Portlandet is.