„Nem akartam csendben elsunnyogni” – Válasz Online interjúja a papságot hátrahagyó Füzes Ádámmal

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 13. hétfő

Van úgy, hogy egy pap kilép a szolgálatból – ez még nem lenne közérdekű. Amikor azonban rögtön fröcsögni kezdenek rá egy KDNP-közeli portálon, onnantól az már nem magánügy. Márpedig Füzes Ádám bejelentése, hogy 22 év szolgálat után kilép, elképesztő indulatokat keltett katolikus berkekben, s magyarázatát, amely szerint nem szeretne egyedül megöregedni, sokan a hormonok tombolásaként értelmezték. Tévedtek. Az érintett egyedül a Válasz Online-nak számol most be döntése valós mozgatórugóiról. Hogy ne áruljunk zsákbamacsakát: a magyar egyház állapota legalább olyan súllyal esett a latba, mint a magánéleti szál. Mélyinterjú.

Film készül a Líbiában lefejezett kopt vértanúkról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 13. hétfő

A hit és a nemzet mártírjai címmel készül az a mozifilm, amely azt mutatja be, hogy 2015-ben Líbiában dzsihadisták lefejeztek húsz kopt keresztényt és egy ghánai munkatársukat. II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka áldását adta a kezdeményezésre, amelynek megvalósítását a szalamuti egyházmegye kopt ortodox püspöke, Anba Pavnotiosz kíséri majd figyelemmel.

Jó hír a nyomorgó Szudánból

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 13. hétfő

Szudánban betiltják a női nemiszerv-csonkítást, emellett engedélyezik az alkoholfogyasztást is a nem muszlimok számára - jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban szombat este.

A nyugati világgal szembehelyezkedő döntés – Egy ortodox teológus a Hagia Sophia átalakításáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 12. vasárnap

Recep Tayyip Erdoğan török elnök július 10-én, pénteken rendeletet adott ki a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítására vonatkozóan. Konstantin Nikolakopoulos müncheni ortodox teológiaprofesszor állásfoglalása a Deutsche Welle honlapján jelent meg – a Vigilia folyóirat ebből tett közzé részletet közösségi oldalán.

Keresztények?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 12. vasárnap

Öt embert megöltek szombaton egy pünkösdi templom területén a dél-afrikai Johannesburg egyik elővárosában – írja az MTI. A rendőrség azt feltételezi, hogy a vérengzés hátterében felekezeti belviszály áll.

Kereszténység nélküli katolicizmus és politikai öngyilkosság

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 11. szombat

Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és Vallástudományi Intézetének professzora. A „vallási Nobel-díjnak” is nevezett Templeton-díjjal kitüntetett pappal olvasható beszélgetés a júliusi Vigiliában a közép-európai kereszténységről. A publikációból egy részt közreadunk.

Istent játszók - emberi embriók génszerkesztése, katasztrofális eredmény

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 10. péntek

Három tanulmányt is publikáltak az elmúlt hetekben, amelyek egybehangzóan azt valószínűsítik, hogy amikor emberi embriók genetikai állományát próbálták kísérletek során módosítani a Crispr-Cas9 molekuláris biológiai rendszer segítségével (ezt szokás génszerkesztésnek vagy molekuláris ollónak is hívni), akkor a beavatkozás hatására egy csomó nem kívánt mutáció jött létre a beültetendő gén környezetében. Ez erősen kétségessé teszi az eljárás közeljövőbeli klinikai alkalmazását.

Hangszer és esély a legszegényebb gyerekeknek – Koncerttel mutatkozott be a Máltai Szimfónia

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 10. péntek

Kedvcsináló műhelyfoglalkozáson mutatták be július 7-én Tarnabodon a Máltai Szimfónia programot a Felzárkózó települések programban részt vevő települések képviselőinek, hogy minél több helyszínen segíthesse a gyerekek szociális fejlődését a zenei nevelés. A helyi zenekar tagjai templomi koncerttel mutatkoztak be.

Az amerikai püspökök elítélik a Legfelsőbb Bíróság újabb döntését az abortuszról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 09. csütörtök

Az Amerikai Egyesült Államokban június 29-én a Legfelsőbb Bíróság 5:4 szavazati arányban elutasította Louisiana állam abortusztörvényét, amely az egyik legszigorúbb az országban. A püspöki konferencia csalódásának adott hangot a döntés kapcsán.

Egyre nagyobb az esélye, hogy már öt éven belül átlépjük a 1,5 fokos felmelegedést

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 10. péntek

Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet – írja az MTI a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatók alapján.

Újabb százmilliós állami támogatás a keresztény könnyűzene fejlődésére

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2020. július 09. csütörtök

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára közös sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a kormány a vallásos könnyűzene támogatására újabb forrásokat bocsát rendelkezésre. A tavalyi évben már megvalósult állami szándék tehát az idei évben tovább erősödik!