Eretnekséggel vádolják Ferenc pápát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 26. kedd

Az „Amoris laetitia” kezdetű apostoli buzdítás „tévedéseinek” korrekcióját kéri Ferenc pápától 62 aláíró, többségében tradicionalista katolikus világi teológus, újságíró, blogger és egyházi személy. A levelet hivatalban lévő püspök vagy bíboros nem írta alá. A 25 oldalas, az interneten szeptember 23-án, szombaton éjfélkor közzétett dokumentumot augusztus 11-én személyesen Ferenc pápának juttatták el, de mivel az egyházfő nem válaszolt, most nyilvánosságra hozták. A dokumentum több tradicionalista katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott weboldalon.

Valóban 13. századi a Szent Ferenchez kötődő ereklye

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 26. kedd

Dán tudósok szénizotópos kormeghatározással igazolták, hogy valóban Assisi Szent Ferenc korából származhat az a kenyeres zsák, amit több mint 700 évig ereklyeként őriztek az itáliai Montella melletti Folloni rendházban.

Ferenc pápa: Isten országában mindenkinek van teendője!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 25. hétfő

Szeptember 24-én délben a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd alapján arról elmélkedett a Szentatya, hogy Isten országába mindenki meghívást kapott, és mivel Isten jutalmazási logikája teljesen eltér a miénktől, azon kell lennünk, hogy a mennyei Atya szemével nézzük egymást. Teljes terjedelmében közöljük a Szentatyának az Úrangyala elimádkozásakor elmondott beszédét.

„Ötven évig viseled sebeimet, azután hozzám jössz.” – Pietrelcinai Szent Pio atya

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 24. vasárnap

Pio atya Francesco néven, kisbirtokos szülők hét gyermeke közül a negyedikként született az olaszországi Pietrelcinában 1887. május 25-én. Már kisgyermekként részt vett a gazdaság körüli munkában. A bárányok őrzése közben gyakran látott egy szakállas szerzetest, aki adományokat gyűjtött. A kisfiú elhatározta, ő is olyan szerzetes lesz, akinek szakálla van. Szívesen időzött az Angyalok Királynéja-templomban, amikor egyedül volt, a rózsafüzért imádkozta. 

Még egy pofon a darwinista őselméleteknek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 24. vasárnap

Spanyol kutatók szerint a neandervölgyi ember agya lassabban fejlődött gyermekkorban, mint a Homo sapiensé. Mindez azt igazolja, hogy a neandervölgyi sem állatiasabb, sem primitívebb nem volt a mai embernél – írja az MTI.

„Vádirat a gyűlölet ellen” – Kereszt-tűzben címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 22. péntek

Széttört keresztek, rommá lőtt templomok, megégett bibliák maradtak az Iszlám Állam pusztítása nyomán Szíriában, Irakban, a Ninivei-síkságon és még sok más helyen a térségben. A Magyar Nemzeti Múzeumban „Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel nyílt kiállítás szeptember 19-én.

Reményre nevelés - Ferenc pápa nagyon jó beszéde!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 21. csütörtök

Szeptember 20-án különleges stílusú beszédet mondott a Szentatya: közvetlen hangnemben, tegezve buzdította reményre a szerdai általános kihallgatáson jelen lévő hívőket. A pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

Mikortól válik az ivás alkoholizmussá?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 21. csütörtök

Az alkohollal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem kábítószerként gondolnak rá. Pedig az élettani hatásokat tekintve az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, és szinte az egyetlen, aminek az elvonásába bele lehet halni. Ünnepélyes koccintások vagy jó hangulatú baráti iszogatások alkalmával nyilván nem gondolunk a szövődményekre, de jó tudni: az alkohol kábítószer, és igen könnyen rászokhatunk, anélkül, hogy észrevennénk.

„Folytatom a teljes önátadást ebben a szolgálatban is” - Varga László kaposvári püspök

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 20. szerda

"Miért fogadtad el, kérdezték tőlem, amire azt válaszoltam, hogy ha már egészen átadtam magam Jézusnak, akkor miért ne fogadnám el, amikor ezt kérik tőlem. Én ezt egy folyamatnak látom, úgy gondolom, hogy a Jóisten mindent előkészített.  Bár én nem akartam, én nem készültem arra, hogy püspök legyek, de amikor a Szentatya kinevezett, akkor ebből fakadóan, hogy én már átadtam magam egyszer az életemet teljesen, úgy gondoltam, hogy folytatom azt az önátadást ebben a szolgálatban is.

Európai akadémiák cáfolják a homeopátiát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 20. szerda

Semmilyen érdemi bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia tényleg használ (az ezt állító tanulmányok tudományosan nem állják meg a helyüket), ellenben kártékony nagyon is lehet – állapítja meg az európai tudományos akadémiák közös testülete. Az EASAC állásfoglalása áttörést jelenthet az áltudományos orvoslás elleni küzdelemben. Most a döntéshozókon a sor, hogy megfogadják a tudósok javaslatait.

1983-ban majdnem kitört az atomháború

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2017. szeptember 19. kedd

Hetvenhét éves korában elhunyt Sztanyiszlav Petrov, neki volt köszönhető 1983-ban, hogy egy téves riasztás miatt a Szovjetunió nem indított nukleáris töltetű rakétákat az Egyesült Államok felé - írja a BBC.