A Szentszék konkrét lépéseket sürget a klímaváltozás megállítására

Kategória: Uncategorised Megjelent: 2013. december 09. hétfő

A november 11. és 22. között Varsóban megrendezett klímakonferencia – sokak által gyengének ítélt – eredményeire reagálva a Szentszék konkrét lépéseket és kötelező érvényű előírásokat sürget nemzetközi szinten – írja a La Croix.

A Szentszéknek a varsói konferenciára küldött delegációját Celestino Migliore, lengyelországi apostoli nuncius vezette, aki a konferencia után a úgy nyilatkozott a L’Osservatore Romanónak úgy nyilatkozott, hogy sürgősen „meg kell találni annak módját, hogyan társítható a modern technika egy emberi méltóságra építkező, szilárd etikai megközelítéssel”.

A volt vatikáni ENSZ-megfigyelő december 5-én közzétett nyilatkozatában arról is beszámolt, hogy a konferencia résztvevői között „tudományos egyetértés” volt a klímaváltozás tényét és természetét illetően, valamint azzal kapcsolatban is, hogy „az emberi tevékenység minden valószínűség szerint felelős a megfigyelhető felmelegedésért”. Az érsek szerint tehát mindenképpen cselekedni kell, és el kell hárítani az eddigi „tétlenség által okozott komoly veszélyeket”.

Migliore érsek úgy véli, hogy mindenkinek „etikai kötelessége” cselekedni: ennek elmaradása esetén „a társadalom legszegényebb rétegei” lesznek az elsők, akiket „elérnek a klímaváltozás következményei”. „Közösen kell cselekednünk – jelentette ki a nuncius –, és alaposan felül kell vizsgálnunk a jelenlegi fejlődési modellünket, hogy kijavíthassuk annak hibás elemeit és vadhajtásait.”

„Ezek a sürgető környezeti problémák – folytatta az érsek – állnak a mélyszegénység és az éhezés hátterében is.” Ezért „közös és kötelező érvényű intézkedésekre” van szükség, illetve támogatást kell nyújtani a fejlődő országoknak ahhoz, hogy ők is be tudják vezetni az előírt szabványokat.

„Az elővigyázatosság, a körültekintés, a közjó szem előtt tartása, a szegényekre és a jövő generációkra való odafigyelés és törődés, az életmódváltás, illetve a termelési és fogyasztási szokások átalakítása” mind mind olyan cél, melyet Migliore érsek nézetei szerint világszinten meg kell valósítani, hiszen „a klímaváltozás igazságosság és egyenlőség kérdése”.

Magyar Kurír
(já)

You have no rights to post comments