Gratulálunk! Magyar program nyerte el a nemzetközi egyházi teremtésvédelmi díjat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2018. november 14. szerda

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat idén az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” elnevezésű magyarországi ökumenikus programot ismerte el a Roman Juriga-díjjal a szervezet októberi lengyelországi nagygyűlésén.

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (European Christian Environmental Network, ECEN) 2017-ben létrehozta a nemzetközi Roman Juriga-díjat, amelyre az európai keresztény közösségek már működő, inspiráló egyházi környezetvédelmi programmal pályázhatnak.

A díjat Roman Juriga cseh ortodox teológusról nevezték el, aki az ECEN és a vilemovi ortodox akadémia alapítója volt. Egész életében fáradhatatlanul munkálkodott új és izgalmas környezetvédelmi programokon egyházával és partnereivel együtt. Elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználási technológiáival foglalkozott, azzal a meggyőződéssel, hogy Istentől kapott bolygónk integritását tisztelni kell, és megőrizni.

A díj meghirdetésével az ECEN az ő kezdeményezéseit kívánja folytatni, elismerve és támogatva azokat a keresztény környezetvédelmi tevékenységeket, amelyek gyakorlatiasak, életszerűek, és több helyen is megvalósíthatók, számításba véve a társadalmi és gazdasági következményeket.

A díj 2018-as győztese a magyarországi egyházak „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” elnevezésű ökumenikus programja lett. Az ECEN döntőbizottsága különösen a program ökumenikus és innovatív jellegét emelte ki. Emellett két program kapott még külön elismerést, az Anglikán Egyház „Islington Sustainable Church” és a skót Ökogyülekezeti Mozgalom „Cowal Church Energy Project” programja. A díjat az ECEN 12. nagygyűlésén, Katowicében adták át október 8-án.

A nagygyűlésen huszonkét európai és tengerentúli ország küldöttei tanácskoztak arról, hogyan lehetne igazságosan elosztani a rendelkezésre álló erőforrásokat a gazdasági és ökológiai igazságosság elveit tiszteletben tartva. Az idén húszéves szervezet szembenézett a teremtésvédelem jelen kihívásaival, és zárónyilatkozatában – mely magyarul is olvasható – megoldási javaslatokat fogalmazott meg az egyházak számára.


A gyümölcsfák közösségek szerinti megoszlása (forrás: NÖDIK)

Az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” őrzési program 2011-ben indult, és a Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) koordinálja. A programban számos egyházi közösség vesz részt, célja a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták megőrzése, újrahonosítása; a gyümölcstermesztés ősi ismeretanyagának megtartása és továbbadása; bemutatókertek létrehozásával a tájfajták megismertetése a vidéken élő fiatalokkal; a lakosság változatosabb, egészségesebb gyümölcsökhöz való juttatása.

A program keretében 2017-ig 165 gyümölcs-bemutatókert létesült, összesen 6002 darab gyümölcsoltvánnyal. Minden telepítési szezonban évente kétszer – tavasszal és ősszel – a NÖDIK szakmai rendezvényén adják át az eltelepítésre váró gyümölcsoltványokat. Jelentkezni a NÖDIK honlapján keresztül lehet.

Forrás és fotó: Kodácsy Tamás/Református.hu

(Magyar kurir)