Jó hír a nyomorgó Szudánból

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 13. hétfő

Szudánban betiltják a női nemiszerv-csonkítást, emellett engedélyezik az alkoholfogyasztást is a nem muszlimok számára - jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban szombat este.

Abdulbari szerint nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását sem. Hozzátette, a nőknek ezentúl nem lesz szükségük családjuk férfitagjainak engedélyére ahhoz, hogy gyermekeikkel utazhassanak.
Az új törvények szerint a nem muszlimok nem követnek el többé bűncselekményt azzal, ha magánkörülmények között alkoholt fogyasztanak. Muszlimok számára azonban a tilalom továbbra is fennáll, amelynek megszegőit általában testi fenyítéssel büntetik az iszlám igazságszolgáltatásban.
Az ENSZ szerint a 41 millió lakosú Szudán mintegy 3 százaléka nem muszlim. Az alkoholos italokat 1983-ban tiltotta be Dzsafar Nimeiri akkori elnök szimbolikus whiskys üvegeket dobálva a Nílus-folyóba a fővárosban, Kartúmban. 
Abdalla Hamdok miniszterelnök átmeneti kormánya, amely az országot 30 éven át vezető Omár el-Besír elnök megbuktatását követően tavaly került hatalomra, megfogadta, hogy demokratizálja az országot, véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek és békét köt a lázadócsoportokkal.
A női körülmetélés, vagyis a nemiszerv fájdalmas és veszélyes csonkítása egyes afrikai és közel-keleti népek hagyományai szerint a felnőtt életre és házasságra készítik fel őket.
(index.hu)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés