Hússzor annyi mikroműanyag van a palackozott vízben, mint a csapvízben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. május 14. péntek

Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkákat nevezzük. Ezek a szennyezőanyagok növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve a vizeken át a talajig, egyre nagyobb egészségügyi és környezeti kockázatot jelentve. Egy nemzetközi tanulmány szerint évente 90 000 darab mikroműanyag részecskét víz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt, míg aki csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4000 műanyag darabkát.

A mikroműanyagok nagy része ugyan a távozik az emberi szervezetből, de a bennmaradó mintegy 10% felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.
A hazai folyók szennyezettségét vizsgálva a Duna által szállított mikroműanyag mennyisége évente 530-1500 tonnára becsülhető. A Duna már eleve szennyezetten érkezik Ausztriából, de Budapestnél a vízminőség tovább romlik, a főváros alatti mérések szerint ötödével nő a mikroműanyag-szennyezettség szintje. Mivel nálunk a közműves ivóvízellátás 94%-a felszín alatt vízbázisból származik, a közegészégügyi szakemberek szerint nincs ok aggodalomra a folyó szennyezettségét illetően.
Második legnagyobb folyónk, a Tisza vizében mért értékeket még nemzetközi szinten is jelentősnek ítélik a szakemberek, számításaik szerint óránként több millió mikroműanyag úszik le a Felső-Tiszán. A probléma elsődleges forrása az ukrán és román oldalról érkező hulladék.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói által 2019-ben elvégzett vizsgálatok szerint a szennyvíztelepre érkező szennyvíz literenként átlagosan 1794 db részecskét tartalmaz, a tisztítás során ennek közel 88%-át eltávolítják, így a tisztított szennyvíz 1 literében már csak 221 db műanyagrészecskét mutattak ki. Az eltávolított mennyiség a szennyvíziszapba kerül, aminek egy része mezőgazdasági felhasználásra kerül, így a benne található műanyag a talajba is bejuthat, illetve a szél által további területeket is elérhet.
Szükséges tehát a műanyagokhoz fűződő viszonyunk radikális újragondolása, a körforgásos gazdaságra történő mielőbbi áttérés, valamint a határokon átívelő szennyezés együttműködésen keresztül történő kezelése.
(telex.hu)

You have no rights to post comments