Nyugdíjba vonulásuk óta hetvenezer fát ültettek a sivatagba

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. május 16. vasárnap

20 éve költözött a sivatagba a házaspár, eddig 70 ezer fát ültettek: nyugdíjba vonulásuk után váltottak életet
Nem véletlenül telepedett le a sivatagban az idős pár, az évek során több tízezer fát ültettek, amik rendkívül hasznos funkciókat látnak el.

A hetvenéves Tububatu feleségével, Taoshengchagannal együtt közel húsz évvel ezelőtt elképesztő dologba vágott bele. Amikor nyugdíjazták őket, fogták magukat, és átköltöztek városukból egy közeli sivatagba, ami Belső-Mongóliában, az Alxa League területén fekszik.
Kínában több sivatag is található, köztük a sokak által ismert Góbi, melynek egy része Mongóliába is átnyúlik, ezenkívül még a Lop-sivatag, a Takla-Makán és a Patain-Dzsaran homoksivataga alakult ki. Ez utóbbi a harmadik legnagyobb az egész országban, és az idős házaspár itt telepedett le egy kis faluban, Ejina Banner környékén, ami száz kilométerre fekszik a legközelebbi várostól.

A sivatagi küldetés
Az összetartó páros 2002 óta minden egyes nap különböző sivatagi, magas szárazságtűrő növényeket, szakszaul fákat ültetett, és az elmúlt két évtized alatt kész oázist hoztak létre közös erővel.
- Mindennap öt lyukat ások - nyilatkozta Taoshengchagan a South China Morning Postnak. - A szakszaul fákat nagy odafigyeléssel szabad csak palántázni. Miután elültettem őket, két vödör vizet locsolok rájuk, hogy a homok összeálljon alattuk, kialakuljon egy természetes megdermedt réteg, ami megtartja a nedvességet.
Egészen 2017-ig Tububatu motorbiciklijével szállította a vizet a fákhoz. Egy út alatt mindössze nyolc műanyag kanna vizet tudott felpakolni a járművére, ami négy fa megöntözésére volt elegendő. A férfi mindennap legalább száz növényt locsolt meg, így egy nap 25-30-szor kellett felrakodni a nehéz palackokat a motorjára. 2020-ban egy négykerekű járműre váltott, amire már 48 kanna víz fért fel, így megnyílt előttük a világ.

A növényültetés lényege
De miért is akarna valaki a sivatagban növényt ültetni? Nem pusztán szórakozásról vagy a természet szeretetéről van szó, bár utóbbi is biztosan átitatja életüket. A szakszaul fák nagyon fontos szerepet játszanak a homokviharok és az elsivatagosodás megelőzésében. A klímaváltozás hatása Kínában is érződik, egyre nagyobb, kitartóbb homokviharokkal küzdenek ebben az Észak-Kínában, pontosabban Belső-Mongóliában található államban is. Évtizedek óta nem volt olyan hatalmas vihar, mint idén márciusban.
A kitartó páros serény munkájának köszönhetően eddig 266 hektárnyi területet ültettek be a sivatagban szárazságkedvelő növényekkel, amikből már több mint 70 ezer éldegél a területen.
A negyven éve házas pár annak ellenére végzi ezt az emberfeletti feladatot, hogy gyermekeik próbálták őket rávenni arra, hogy valami élhetőbb területre költözzenek. Még a saját közösségük is kinevette őket, úgy tartották, hogy eleve kudarca ítélt vállalkozás a sivataggal való harc - de még ez sem tántorította el őket a missziójuktól. Úgy gondolták, talán elbuknak, de mindent megtesznek a siker érdekében. Több mint 154 ezer dollárt, tehát közel 46 millió forintot költöttek eddig facsemetékre.
A zord körülmények nyomot hagytak az egészségükön is, koruknál idősebbnek néznek ki, és betegségektől szenvednek, mégsem adják fel a küzdelmet a homoksivatag ellen. Tububatu és Taoshengchagan munkásságára idővel egyre többen figyeltek fel, és különböző kitüntetésekkel is jutalmazták őket az évek alatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és a környezetvédők is példaképként tekintenek rájuk.
(Zám Adrienn, femina.hu)

You have no rights to post comments