Háború, vagy béke? - cikkek és ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 11. vasárnap

Putyin hódítani akar, kényszersorozások a megszállt területeken, kísérlet az ukrán identitás eltörlésére - cikkek + ima:

Olaf Scholz: Putyin tántoríthatatlan Ukrajna egyes részeinek meghódításában
Olaf Scholz német kancellár szerint Vlagyimir Putyin eltökélt Ukrajna egyes részeinek meghódítására, és brutalitásában nem mutat önmérsékletet − írja a The Guardian.
Valahányszor Putyinnal beszélek, ő nagyon világosan elmondja, hogy számára ez a hódításról szól. Egyszerűen erőszakkal meg akarja hódítani az ukrán terület egy részét − mondta Scholz szombaton a Berlin melletti Potsdamban egy rendezvényen.
Olaf Scholz a legtöbb nyugati vezetőnél többet beszélt közvetlenül az orosz elnökkel a február 24-i ukrajnai invázió óta. Legutóbb december 2-án tárgyaltak egy órát telefonon.

Kényszersorozásokat tartanak az oroszok a megszállt területeken
Az orosz megszállók fokozták a kényszermobilizációs intézkedéseket a luhanszki területen. Így akarják felszerelni a Szeverodonyeck irányába telepített egységeket − írja az ukrán Unian hírügynökség.
Mint arról az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának reggeli összefoglalója beszámolt, egyes településeken a mozgósítottakat különleges járőrök fogják el. Az utcákról a férfiakat azonnal gyűjtőpontokra viszik.
A szeverodonyecki irányban működő ellenséges egységek létszámhiányának pótlása érdekében a luganszki terület ideiglenesen megszállt területén fokozták a kényszermobilizációs intézkedéseket. Krasznij Lucs városában megnövekedett a járőrök száma, akik ellenőrzik az emberek okmányait, átadják a behívót és elviszik őket a gyűjtőhelyekre − áll az összefoglalóban.

Kísérlet az ukrán identitás eltörlésére
Az ukrajnai háború nemcsak a földért, hanem az identitásért is folyik. Az invázió előtt Vlagyimir Putyin közzétett egy esszét, amelyben azzal érvelt, hogy a modern Ukrajna lényegében a szovjet korszak terméke, mind kulturális, mind szellemi értelemben. A háború kezdete óta az oroszok könyvtárakat romboltak le, műkincseket fosztogattak és fontos történelmi tárgyakat vittek el.
Válaszul az ukrán művészek minden lehetőséget megragadtak, hogy érvényesítsék sajátos kultúrájukat, és a háborút a külvilág tudatában tartsák. A The Guardian kulturális főszerkesztője, Charlotte Higgins Ukrajnába utazott, és a podcastban Hannah Moore-nak mesél arról, hogyan változtatta meg a háború a kultúrát. Olekszij Szaj művész pedig elmagyarázza, hogy miért nem művészetként, hanem taktikai fegyverként tekint az általa készített művekre.

Drága Istenünk! Te tudod, hogy a gonoszok nem adják fel törekvésüket minden megrontására és elpusztítására. De Te Uram, győztél a gonoszság minden ereje fölött! kérünk, légy győztes most is és vess véget a áborús iszonyatnak! Szabadíts meg minket az antikrisztusi vezetőktől és hozd el a békét hazánknak, Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak! Ámen.   (S)

You have no rights to post comments