Döntéshozatal

Kategória: Uncategorised Megjelent: 2013. július 29. hétfő

Ha egész életedben arra figyelmeztettek, nehogy rossz döntést hozz, a berögződött félelem miatt megtörténhet, hogy kihagyod az Istentől kapott lehetőségeket. „Ha pedig a trombita bizonytalan hangot ad, ki fog a harcra készülni?” (1Korinthus 14:8). Lehet, hogy olyan vagy, mint az öszvér, mely két köteg széna között álldogál; nem tudja eldönteni, hogy melyikből egyen, és fél, hogy rosszat választ, ezért inkább éhen hal?

 
Döntéshozatal (1)
„Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (Példabeszédek 16:3)

Cselekedned kell! Ha mindent tökéletesen akarsz csinálni, és minden lehetséges végkimenetelt kézben szeretnél tartani, az csak megbénít.

 Tehát:

  • Ne akarj mindenkinek megfelelni! „Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az Úrban bízik, az oltalmat talál.” (Példabeszédek 29:25). Ha tudod, hogy mi hoz beteljesedést, és ha ez Isten akaratával egyezik, akkor eszerint tervezd meg utadat, és ne hagyd, hogy mások véleménye megállítson vagy megmásítsa látásodat.
  • Ne feledd, idővel a célok változhatnak! Amire ma szükség volt, egy év múlva talán egyáltalán nem lesz jó számodra. Ezért rendszeresen értékeld újra terveidet, és változtass az útirányon, ha kell! „Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását” (Példabeszédek 16:9). Amikor a belső lelki érzéked nemet mond, figyelj oda rá!
  • Ha Isten veled van, győzni fogsz. Valaki egyszer megkérdezte Abraham Lincolntól, hogy biztos volt-e benne, hogy Isten az ő oldalán áll. Lincoln így felelt: „Nem sokat gondolkodtam ezen. Csak azt akartam tudni, hogy én Isten oldalán állok-e.”

Természetes dolog azon töprengeni, hogy milyennek szeretnénk látni a dolgok alakulását, ám a jövő egyedül Isten kezében van. Egyszerűen csak bízz benne! „Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.”

Döntéshozatal (2)
„Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (Példabeszédek 16:3)
 
Íme, két fontos dolog, amire emlékezned kell, amikor fontos dologban kell döntened:

1) Higgy benne, hogy Isten irányítja lépteidet, mert ez valóban így van! „Az Úr irányítja annak az embernek a lépteit, akinek az útja tetszik neki. Ha elesik is, nem marad fekve, mert az Úr kézen fogja.” (Zsoltárok 37:23-24). Isten nem azt mondta, hogy nem fogsz megbotlani. Ő azt ígérte, hogy fel fog emelni, le fog porolni, helyreigazít, amikor szükség van rá, és továbbra is együtt fog működni veled. J. I. Packer mondta: „A győzelem pillanatában az ember úgy érzi, hogy ezután már tényleg semmi sem állíthatja meg; egy látszólagos csapás miatt pedig úgy gondolja, hogy itt a vége mindennek. Ám egyik érzés sem reális, mert egyik esemény sem az, aminek érződik.” Ne izgasd magad, Isten kegyelmével kezelni tudod a helyzetet, és bölcsebbé leszel általa.

2) Értsd meg, hogy Isten a rossz helyzetekből is tud jót kihozni! „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott” (Róma 8:28). Minden sikertörténetben vannak küzdelmek és akadályok. Ám ott van a kitartó hit is, amely nem hajlandó feladni. Pál felsorol egy egész sor olyan viszontagságot, amihez képest a legrosszabb napod is csak „könnyű kis kirándulás”, majd így folytatja: „De én mindezekkel nem gondolok…” (ApCsel 20:24). Honnan jön az ilyen hozzáállás? Abból a tudatból, hogy

Isten munkálkodik benned, munkálkodik veled, és munkálkodik általad.

Mint ahogy Ethel Waters kedvenc mondása volt: „Az én Istenem nem szponzorál kudarcokat!

 

(szerző: Bob Gass)

 

You have no rights to post comments