Az orosz hadigépezet ukrán tinédzserekből próbál katonákat faragni

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 16. szombat

Az orosz erők 2022 tavaszán deportálták Bohdan Jermohint a megszállt ukrajnai Mariupol városából, egy kormánygéppel Moszkvába repítették, és nevelőszülőknél helyezték el. A fővároshoz közeli hazafias táborba küldték, ahol a zászlókat lengető személyzet Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsérte, és nacionalista dalokat próbáltak neki megtanítani.

Az ukrán tinédzser orosz útlevelet kapott, és orosz iskolába küldték. Aztán 2023 őszén, nem sokkal a 18. születésnapja előtt kapott egy behívót egy orosz katonai toborzóirodából.
Jermohin most már visszatért Ukrajnába, és a CNN-nek elmondta, hogy szerinte ez volt az utolsó lépés abban az orosz kísérletben, amellyel Oroszország megpróbálta őt engedelmességre kényszeríteni – egy olyan ajánlat, amellyel katonának akarták szerződtetni, hogy a saját népe ellen harcoljon.
Nekem azt mondták, hogy Ukrajna vesztésre áll, hogy ott gyerekeket használnak fel szervadományozásra, és hogy engem azonnal háborúba küldenek. Azt mondtam nekik, hogy ha már háborúba küldenek, legalább a saját hazámért harcolnék, nem értük – mondta.
Jermohin a „Mariupol 31” néven ismert gyermekcsoport tagja volt, akiket Oroszországba vittek. Az ukrán hatóságok becslése szerint 20 ezer gyermeket hurcoltak erőszakkal Oroszországba azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megkezdte az ország teljes körű invázióját. A hivatalos statisztikák szerint több mint 2100 gyermeket továbbra is eltűntként tartanak nyilván, de a kormány szerint a valós szám ennél jóval magasabb lehet.
Minden Oroszországban fogva tartott ukrán tinédzser, amikor betölti a 18. életévét, felkerül az orosz hadsereg toborzási listájára – mondta a CNN-nek. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a genfi egyezmények értelmében illegális, ha egy megszálló hatalom kényszeríti vagy nyomást gyakorol a helyi lakosságra, hogy a fegyveres erőiben szolgáljon. A Human Rights Watch szerint Oroszország ezzel háborús bűnt követ el.
„Minden iskolában új könyveket kell használni, ahol az az üzenet, hogy Ukrajna és az ukrán nemzet soha nem létezett, és hogy az ukrán gyerekek mindig is orosz gyerekek voltak” – mondta Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos.
A következő lépés az, hogy mindenkit orosz útlevélre kényszerítenek. Ha nem teszed meg, nem férsz hozzá semmilyen szolgáltatáshoz, nem kaphatsz orvosi ellátást például a kórházakban. Ezután jön a mozgósítás – tette hozzá Lubinec. Jermohin elmondta, hogy végigment a Lubinec által leírt teljes folyamaton – bár szerinte az oroszok néha nem tűntek túl következetesnek.
„Mindig azt mondták nekem, hogy Oroszországból származom, és hogy Oroszországban születtem, hogy Ukrajna nem létezik, és hogy egyszerűen nem létezik olyan, hogy Mariupol. De az orosz útlevelemben a születési helyem úgy szerepelt, hogy »Ukrajna, Mariupol városa«” – mondta vigyorogva.
Jermohin kisgyermekként elvesztette szüleit, évekig nevelőszülőknél és csoportos otthonokban élt, és egy mariupoli bentlakásos iskolában volt, amikor az orosz csapatok 2022 májusában elfoglalták a várost. „Sokunkat elhagytak a gyámjaink, a nevelőszülőknél élt a háború alatt, és aztán jönnek az oroszok, és ilyen álszent módon viselkednek, melegséget nyújtanak, és úgy tesznek, mintha törődnének velünk, és ezek a gyerekek ezt látják, és gondolják, »nos, ez jobb, mint ott Ukrajnában volt« – mondta Jermohin. „Ha megnézzük a történelmet, az oroszok már tettek ilyet korábban is, hiszen gyerekeket vittek el Csecsenföldről, és most ezek a gyerekek már felnőttekként értük harcolnak” – tette hozzá.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint nem kétséges, hogy a kitoloncolások egy szélesebb körű stratégia részét képezik. „Ez egy orosz stratégia arra, hogy az ukrán gyerekekből orosz gyerekeket csináljanak, és militarizálják őket. Elrabolják a gyerekeket, és eltörlik az identitásukat, mert el akarják pusztítani az ukrán nemzetet” – mondta.
(index.hu)

You have no rights to post comments