Túlvegyszerezett gyümölcsök, amiktől tartózkodnunk kellene

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 12. péntek

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyszerek csoportját jelentik, amibe több mint 4700 vegyi anyag tartozik. Ezek idővel felgyülemlenek a szervezetben és a környezetben. Ott vannak az ivóvízben, a talajban, a levegőben, a kozmetikumokban, a serpenyőkben, a csomagolásokban, a növényvédő szerekben. Évszázadokba, sőt évezredekbe telik, mire lebomlanak, és ha túl sokat érintkezünk velük, vese- vagy hererákot kockáztatunk, magas koleszterinszintet és akár máj- vagy immunrendszer-károsodást. Itt a lista a túlkezelt gyümölcsökről és zöldségekről:

A  The Independentben frissen megjelent tanulmány adatait a Pesticide Action Network UK (PAN UK) szervezet végezte. Számításaik szerint számos gyümölcsben, zöldségben és fűszerben itt-ott vannak ezek a veszélyes vegyi anyagok, a legérintettebb a gyümölcsök közül a most slágerré váló eper.
A 120 elemzett minta 95 százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat. A többi gyümölcs és zöldség esetében sem sokkal jobb a helyzet, a vizsgált szőlőminták 61 százalékában, a cseresznye 56 százalékában, a spenót 42 százalékában és a paradicsomminták 38 százalékában találtak ilyen növényvédő szereket.
Az őszibarack, uborka, kajszibarack és bab mintáinak legalább 15 százalékában kimutatták a perfluorozott vegyületeket.
Az újság szerint ezek a számok még nem jelentenek automatikusan súlyos egészségügyi kockázatot, de ha hozzávesszük a csomagolásból, serpenyőből, ivóvízből és levegőből bevitt perfluorozott vegyületek mennyiségét, akkor már elkezdhetünk aggódni.
Nick Mole, a PAN UK munkatársa úgy nyilatkozott, hogy mivel egyre több bizonyíték kerül elő, ami ezeket a műanyagokat összefüggésbe hozza a rák kialakulásával, aggasztó, hogy az embereknek meg kell venni ezeket a fertőzött termékeket. Lenyeljük a káros anyagokat, amik aztán hosszú ideig a szervezetünkben maradnak és súlyos betegségeket okozhatnak.
(index.hu)

You have no rights to post comments