Brutális gyilkosság a francia templomban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. július 26. kedd

Két férfi túszokat ejtett az észak-franciaországi Rouen egyik elővárosában, Saint-Etienne-du-Rouvray-ban, egy templomban kedden délelőtt. Mise közben egy idős papot megöltek - elvágták a torkát - , de több másik túsz is súlyosan megsebesült. A túszejtőket lelőtték a rendőrök. Az Iszlám Állam vállalta magára a támadás elkövetését. Egy embert később őrizetbe vettek a támadással összefüggésben, de ennél többet nem árultak el róla a rendőrök az AP szerint.

A mise alatt mentek be
Egy papot, két apácát és két hívőt ejtettek foglyul a késekkel felfegyverzett támadók, akik egy mise alatt a hátsó bejáraton át mentek be a templomba. Az egyik apácának sikerült elmenekülnie, ő riasztotta a hatóságokat. Miután a rendőrség kivonult, több lövést lehetett hallani, a környéket lezárták, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.
Az egyik túsz, egy 84 éves pap, Jacques Hamel is meghalt, a Figaro szerint átvágták a torkát. Három másik túsz is megsebesült, méghozzá annyira súlyosan, hogy élet-halál között van - ezt a belügyi szóvivő nyilatkozta.  
A negyvenperces akció háromnegyed tizenegykor véget ért. A túszejtőket megölték a rendőrök, jelentette az AP és a Reuters. Az egyik túsz, egy idős pap, Jacques Hamel is meghalt, a Figaro szerint átvágták a torkát. Három másik túsz is megsebesült, méghozzá annyira súlyosan, hogy élet-halál között van - ezt a belügyi szóvivő nyilatkozta.
A Le Monde szerint a rendőrség speciális egysége azután lőtt a támadókra, hogy azok elvágták a pap torkát.
Az apáca, Danielle nővér, aki a templomban volt a támadás idején, és akinek sikerült elmenekülnie, nyilatkozott arról, mi történt az idős pappal. "Térdre kényszerítették. Ő próbált védekezni, ekkor történt a tragédia" - mondta a BFM televíziónak. Danielle nővér szerint a támadók felvették, amit tesznek, és arab nyelven imádkoztak az oltárnál.
Az áldozat, Jacques Hamel atya életkoráról korábban ellentmondásos információk jelentek meg. Az AP hírügynökséggel végül a francia püspöki konferencia azt közölte, hogy az atya 85 éves volt, 1930. november 30-án születettt egy Darnetal nevű faluban, Rouentől keletre. 1958-ban szentelték pappá, és 2005-ben került Saint-Etienne-du-Rouvray egyházközségébe.
A francia belügyminiszter a helyszínre érkezett, később François Hollande köztársasági elnök is. Az elnök megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint az Iszlám Államhoz tartozott a két elkövető. Hollande elítélte „a gyalázatos terrortámadást". Azt is elmondta, hogy minden eszközzel meg kell nyerni az IS elleni háborút. Szerinte a franciák ereje az összetartásukból fakad.
Hollande később felhívta telefonon Ferenc pápát, hogy elmondja, mennyire lesújtották a történtek. "Amikor egy papot bántanak, az egész Franciaországnak fáj" - mondta Hollande a hivatala közleménye szerint. Megígérte a pápának, hogy mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a francia templomokat.
Hollande este televíziós beszédet intézett a franciákhoz, fogadkozott, hogy meg fogják nyerni a terrorizmus elleni háborút. Arra kérte a franciákat, hogy tartsanak össze, ne forduljanak egymás ellen, mert éppen ez a terroristák célja.
A Vatikán is elítélte, és barbár gyilkosságnak nevezte a támadást.
Francia sajtóértesülés szerint az egyik túszejtő 2015-ben Szíriába akart menni, korábban börtönben ült és elektronikus nyomkövető is volt rajta.
Rouen 110 ezres nagyváros, népszerű turistacélpont, Párizstól 140 kilométerre északnyugatra fekszik.
A Le Parisien című francia lap két évvel ezelőtt írt olyan francia fiatalokról, akik a régióban éltek, radikalizálódtak, majd Szíriába mentek harcolni. Volt köztük olyan, aki Saint-Etienne-du-Rouvray egyik mecsetében radikalizálódott.
A Figaro pedig azt írja, hogy ismert dzsihadista, Sid Ahmed Ghlam korábban már kinézte magának azt a templomot, ahol most a túszejtés volt, meg is akarta támadni, de terve meghiúsult. Ghlam jelenleg egy francia börtönben ül gyilkossági kísérlet miatt.
(index.hu)

You have no rights to post comments